Bomen voor BEERSEL

C21

Bomen voor BEERSEL

Bomen_voor_beersel
 
 De gemeente Beersel lanceerde in 2022 het project 'Burgerbudget voor Klimaatprojecten' waarbij inwoners en verenigingen projectvoorstellen konden indienen. Deze voorstellen werden door een onafhankelijke jury beoordeeld.  Vervolgens kon de Beerselse burger stemmen naar welke projecten hun voorkeur uitging om financiële ondersteuning van de gemeente te krijgen voor de uitvoering ervan.
 
Natuurpunt Beersel(NPB)diende het project “Bomen voor Beersel” in. “Bomen bieden niets dan voordelen: ze zuiveren de lucht, verhogen de biodiversiteit, geven schaduw en koelte, breken de wind, zijn mooi, zorgen voor gezondere en gelukkigere mensen, capteren CO2, …Ons project kreeg de nodige bijval om weerhouden te worden!”, aldus Piet Onnockx, erevoorzitter en één van de trekkers van het project. NPB wou alle Beerselaars motiveren om rond te kijken in hun eigen straat, schoolomgeving of gewoon ergens onderweg. Waar ontbreekt er in het landschap volgens de Beerselaar nog een boom? Of waar stond er ooit een boom die nu verdwenen is? Door de Beerselaars mee te laten nadenken wou NPB hen anders naar het landschap leren kijken en hen leren zien waar er nog plaats is voor extra bomen. “Zo planten we niet alleen een 25-tal bomen, maar planten we hopelijk ook een zaadje in de hoofden van vele mensen om zelf initiatief te nemen nog bomen te planten” verklaart Piet Onnockx.  “Alle suggesties waren welkom en konden anoniem ingediend worden op een digitaal platform.”
 
In totaal werden er via dit platform 56 verschillende locaties voorgesteld zowel op gemeentelijke grond, op privé-eigendommen als in natuurgebieden. Iedere suggestie werd nauwlettend nagetrokken: voor een aantal plekken op gemeentelijke bodem heeft of had de gemeente reeds zelf aanplantingen voorzien. Op andere plaatsen wordt een boom geplant. Een aantal locaties kwamen niet in aanmerking door verschillende redenen (bv. de aanwezigheid van nutsleidingen). Met de privé-eigenaars ging NPB een persoonlijk gesprek aan. Sommigen reageerden zeer positief met de aanplanting van een boom naar keuze tot gevolg; anderen gingen liever niet in op het voorstel. De zomereiken, wilde appelbomen, lijsterbes,  notelaars, winterlinden, Spaanse aak,  haagbeuken en  boswilgen worden/werden in maart geplant.
Op 18 maart werden bijvoorbeeld 2 wilde appelbomen vlakbij het voedselbos te Alsemberg geplant. Een mooi project dat ook volledig past in het kader van het Nationaal Park Brabantse Wouden. Nog dit: Het Lenterestaurant van Natuurpunt Beersel komt er aan. Dit op zondag 24 maart van 11u30 tot 15u in De Moriaan Witteweg 20 1652 Alsemberg. Op het menu: Dworpse lamsburgers met ratatouille saus, lasagne met geitenkaas e.a.(veggie)gerechten en huisgemaakte desserten.
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2024
Hugo Deville
Marc Provost
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief