Schola Gregoriana Sainnensis ALSEMBERG zingt in Antwerpen

C21

Schola Gregoriana Sainnensis ALSEMBERG zingt in Antwerpen

De_artiestenmis
 
Het Gregoriaans koor van de Zennevallei, De SCHOLA GREGORIANA SAINNENSIS - zingt op Palmenzondag 24 maart 2024 de Artiestenmis in de prachtige Sint Carolus Borromeuskerk in Antwerpen, om 11u.30 stipt .
 
Gregoriaans gezang is eenstemmig, in tegenstelling tot de polyfonie (meerstemmig), waarbij er meerdere melodieën weerklinken. In het koorzingen alle zangers dus in dezelfde toon. Gregoriaans wordt bovendien gezongen zonder muzikale begeleiding. Het zijn puur de stemmen die de muziek creëren, a capella dus.
Toch terug springlevend. Het lijkt wat uit de tijd; men lijkt het steeds minder vaak te horen, … en toch: Gregoriaans is absoluut springlevend! De “oude muziek” boomt als nooit tevoren, en wie terugkeert naar de wortels van onze Westerse muziek komt onvermijdelijk uit bij die onbekende schatkamer van het Gregoriaans.
Gregoriaans was de inspiratiebron van de organa uit Parijs, de grote motetten van Obrecht tot Josquin, het beïnvloedde Duruflé en Berlioz en ook bij Arvo Pärt is de sobere lijn uit de middeleeuwen te herkennen.
Niks stoffige oubolligheid dus. Het Gregoriaans verdient al meer dan 1000 jaar zijn plaats in het religieuze én concertrepertoire. Maar wie durft er nog aan beginnen in ons koorlandschap? “Wij dus, de Schola Gregoriana Sainnensis, de Gregoriaanse schola van de Zennevallei al vanaf 2016, tegen de stroom in, soms met de wind van voren maar dapper ploegend om te genieten van een prachtige Gregoriaanse oogst. Wij zijn met 22, vrouwen en mannen.
Welkom op onze website: www.gregoriaans-zennevallei.org
(*)De Carolus Borromeuskerk ligt op het Conscience plein op minder dan 5 min. wandelen van de Grote Markt. Het Conscience plein is misschien minder gekend, maar zeker een van de mooiste pleintjes van Antwerpen. De talrijke gezellige terrasjes op het plein en in omgeving nodigen uit om, na de viering, lekker te verpozen
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2024
Hugo Deville
Bart Deville
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 23 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024

archief