Helft leefloners in BEERSEL is niet-Belg: Vorig jaar 1 miljoen euro uitbetaald

C21

Helft leefloners in BEERSEL is niet-Belg: Vorig jaar 1 miljoen euro uitbetaald

Klaas_in_senaat
 
De helft van de mensen in Beersel die een leefloon ontvangen, beschikt niet over de Belgische nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-gemeenteraadslid Klaas Slootmans opvroeg. “Op vier jaar tijd is het bedrag dat aan leeflonen is uitbetaald verdrievoudigd”.  
 
Eind vorig jaar trokken verschillende OCMW’s in Vlaanderen aan de alarmbel omwille van de piekende bedragen die ze moesten uitbetalen aan leeflonen. Een leefloon is een minimuminkomen voor wie over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt. Voor wie een kind heeft bedraagt dit 1.741 euro en voor een alleenstaande 1.288 euro.
Ook in Beersel is de stijging van het aantal leefloners sterk voelbaar. Op vier jaar tijd verdrievoudigde het bedrag dat aan leeflonen en equivalente leeflonen werd uitbetaald van 381.000 naar 963.000 euro. Opmerkelijk: de helft van de leefloners is buitenlander, nieuwe-Belgen niet inbegrepen.
Reëel kost ligt nog hoger
Volgens Slootmans bewijzen de cijfers dat de toenemende immigratie en verBrusseling richting Beersel niet alleen het sociaal weefsel, maar ook onze sociale kassen onder druk zet. “De reële kostprijs ligt bovendien een pak hoger", klinkt het. “Zo worden de sociale tarieven voor energie en water, het kindergeld, de mutualiteitskosten, de installatiepremie, de personeelskosten van het OCMW en de kost voor de sociale huisvesting nog niet eens in rekening gebracht.”
De Vlaams Belanger zwaait daarbij met een doorwrochte studie. “Uit berekeningen van de Nederlandse professor Jan Op de Beeck blijkt dat een migrant die hier aankomt in het kader van gezinshereniging de samenleving gemiddeld 156.000 euro kost. Bij migranten die het statuut van ‘erkend vluchteling’ krijgen toegewezen ligt dat cijfer nog hoger met een netto-kostprijs van 313.000 euro. Met de beste wil van de wereld, maar dat is onhoudbaar en vooral onfinancierbaar. Wij kunnen niet langer het OCMW van de hele wereld spelen”.
"Hypothekeert ons sociaal systeem” 
Op korte termijn pleit de partij voor het inzetten van leefloners voor gemeenschapsdienst, zoals het opruimen van zwerfvuil of hulp bij de groendienst. “Maar structureel dient de massale immigratie aan banden worden gelegd. Het huidige leefloonbeleid werkt als een magneet uit mensen uit alle windstreken die nooit één euro hebben bijgedragen en het hypothekeert de draagkracht van ons sociaal systeem.” 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jul 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 07 sep 2024
Hugo Devillé | 04 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 aug 2024
Hugo Devillé | 27 aug 2024
Hugo Devillé | 27 aug 2024
Hugo Devillé | 23 aug 2024
Hugo Devillé | 14 aug 2024
Hugo Devillé | 08 aug 2024
Hugo Devillé | 08 aug 2024
Marc Sluys / Elsie De Greef | 29 jul 2024

archief