BEERSEL/HALLE - Het Circle 66° team is klaar voor de start!

C21

BEERSEL/HALLE - Het Circle 66° team is klaar voor de start!

Groenland_gr
 
Groenland_1_kl
Groenland_2_kl
 

Circle 66° is klaar voor zijn expeditie naar Groenland, na een laatste training in Zwitserland. Het vertrek van de expeditie is voorzien voor 22 april. Het vertrek van deze expeditie was eerst voorzien voor 2007 maar allerlei omstandigheden beslisten er anders over.

Exportkankerpatiënten willen aantonen dat het leven niet noodzakelijk eindigt na kanker. Het internationale team trotseert koude en sneeuw en ze brengen een krachtig, positief signaal. Onder hen ook Dworpenaar Serge Debreucker, zelf exportkankerpatiënt.
De poolcirkel –op 66° breedtegraad- is de leidraad en de oostkust het beginpunt. 25 dagen later en 600 km verder bereiken ze de westkust. De noordelijke poolcirkel krijgt in deze expeditie een belangrijke symbolische waarde. Het is de symbolische grens tussen dag en nacht. Mathematisch ligt hij op 66°32’51,74". De verwijzing naar de naam van deze expeditie “Circle 66°” is daarbij heel duidelijk.
Deze expeditie brengt mensen in contact met het tijdelijke karakter van een kankerfase. Na de “kankerfase” is er nog een rijk en intens leven. Geef kanker geen kans om binnen te sluipen in je geest! Het begrenst je leven en de beperkingen stapelen zich op. Door de ongewone combinatie van sport en fysiek zien mensen ex-kankerpatiënten niet meer als “slachtoffers”. De expeditie plaatst zogenaamde ‘zwakkelingen’ op de stoel van fysiek sterke mensen. Dat spoort buitenstaanders aan tot nadenken. Het verstoort de normale manier van denken.
Positieve elementen zoals teamspirit, sport, natuur, intensiteit en eenvoud van het expeditieleven gebruiken ze om negatieve vooroordelen tegenover het leven na kanker te bestrijden. Het zijn de middelen om het doel te bereiken.
Ook een mannelijk teamlid met een borstkankerverleden, Dworpenaar Serge Debreucker, zal deelnemen. Zijn aanwezigheid doorbreekt hopelijk de onwetendheid en de taboesfeer rond hun ziekte.
Serge Debreucker: “Ik ben één van de zeldzame mannen met een borstkankerverleden. Drie jaar geleden werd er bij mij borstkanker vastgesteld. Je lichaam krijgt een enorme klap met de operatie, chemotherapie en radiotherapie. Dat ik mij snel weer goed voelde, heb ik vooral te danken aan de goede conditie die ik had opgebouwd vóór ik ziek werd. Als je van een hoog niveau naar een laag niveau zakt, is dit erg, maar draaglijk. Als je van een laag niveau naar een niveau onder nul zakt, is het véél moeilijker om er bovenop te geraken.Mijn grootste motivatie om deel te nemen aan Expeditie Circle 66, is anderen –heel concreet- te tonen dat je leven niet stopt maar intens verder loopt. Mensen lijken te denken dat ik ten dode ben opgeschreven maar het zelf nog niet besef. En het tegendeel is waar: ik kom er mentaal sterker uit. Hopelijk helpt mijn deelname om het taboe te doorbreken ivm mannelijke borstkanker. En verder verlang ik om die overweldigende natuur tot mij te laten doordringen! Ik kan nauwelijks wachten om te vertrekken.”
 
De training in Zwitserland was perfect!
Een laatste training werd gehouden in Chandolin in Zwitserland en deze verliep feilloos. Het sneeuwde en het was koud. Ideaal om buiten te slapen en zo de tenten en slaapzakken te testen.
Al het materiaal is nagekeken, voeding getest, vragen zijn beantwoord en uiteraard hebben ze hun langlaufstijl opnieuw opgevijzeld.
Ze vertrekken op 22 april vanuit Zaventem naar Groenland.
 
De teamleden van Expeditie Circle 66° zijn:  Annemie Cuyckens (België),  Serge Debreucker (België),  Randi Larsen (Noorwegen),  Trish Nice (Amerika), Florence van Rijsbergen (Nederland) en Rosalind Cooper (Schotland).
 
Zo snel mogelijk willen ze op het ijs staan. Hun voorspelling is dat ze donderdag 24 of vrijdag 25 april hun eerste stappen op het ijs
zetten.
Doel? 600 km te voet over het ijs!
 
Hun terugkomst in België is voorzien op 26 mei.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2008
Felix Merckx
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 18 jun 2024
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Hugo Devillé | 17 jun 2024
Hugo Devillé | 12 jun 2024
Hugo Devillé | 10 jun 2024
Hugo Devillé | 10 jun 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 07 jun 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 07 jun 2024

archief