SOS Wilde Dieren zet de deuren open voor het publiek u komt toch ook

C21

SOS Wilde Dieren zet de deuren open voor het publiek u komt toch ook

20240914_101427
 
SOS Wilde Dieren verwelkomt alle grote en kleine dierenvrienden op zondag 6 oktober 2024 vanaf 10u tot 18u (doorlopend) op de Hoge Buizemont 211 en 219B in Geraardsbergen. De toegang is gratis. Meer info op www.sos-wildedieren.be.
 
SOS Wilde Dieren is een erkend Vlaams Opvangcentrum voor Vogels en wilde dieren (VOC) in Geraardsbergen. De vereniging is voornamelijk actief in de streek van de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en Zuid-West-Vlaanderen. Honderden wilde dieren worden hier jaarlijks verzorgd. Het ultieme doel is de dieren na hun herstel opnieuw vrij te laten in de natuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om uit het nest gevallen jongen, om zieke of vergiftigde dieren of om verkeersslachtoffers.
 
Meer dan 3000 hulpbehoevende wilde dieren werden opgevangen in 2024 voor de nodige verzorging en revalidatie. Het was een jaar vol uitdagingen. Onze Henegouwse dierenvrienden vonden meer en meer de weg naar ons Wildlife Hospital. De reden hiervoor is eenvoudig er zijn bijna geen opvangcentra daar meer. Het grootst dichtbijzijnde Waals Opvangcentrum  voor wilde dieren van Jurbise is gesloten. De hele regio tussen Ath tot Beloeil doet beroep op onze werking. 
 
We zijn dit jaar gestart met het verder optimaliseren van  ons Wildlife hospital. Eén ding is zeker : het werd een grondige make over.  Er werd een nieuwe kamer gecreëerd voor het grootbrengen van jonge zoogdieren. Er zitten nog steeds jonge eekhoorntjes, egeltjes en haasjes.  Zo hebben we de polyvalente ruimte opgedeeld in drie verschillende kamers. We zorgen voor een strikte scheiding tussen de tamme en wilde dieren. Zo hebben we een ruimte voor de opvang van verloren gevlogen exotische vogels. Denk maar aan grasparkieten, kanaries. Daarnaast is er ook een kamer voor de opvang van knaagdieren en andere exoten oa witbuikegel, chinchilla’s… 
 
Eén van de uitspringers van de opgevangen dieren zijn de roofvogels. In 2024 heeft het al roofvogels geregend bij SOS Wilde Dieren! Net zoals de overvloedige regenval leken ook de roofvogels letterlijk uit de lucht te vallen. Geen week ging voorbij of er kwam een nieuwe roofvogel binnen. Nog nooit haalden we zulke hoge aantallen in de zomer. Naast de overvloedige regenval zorgden ook het drukke verkeer voor meerdere slachtoffers. 
 
Het kletsnatte voorjaarsweer belemmerde roofvogels in hun jacht op hun favoriete prooien: muizen. Veel nachtelijke jagers konden amper uitvliegen tijdens de talloze hoosbuien. En dus kregen ze ook niet voldoende muizen te pakken voor hun kroost. Dat had nefaste gevolgen voor de kuikens van notoire muizensnoepers, zoals torenvalken en kerkuilen. Zo kregen we dit jaar bijzonder veel ondervoede kerkuilskuikens binnen. Sommige van de allerkleinste kuikentjes waren zo ernstig ondervoed, dat ze een uur na hun opname toch nog stierven. Dat is hard om te zien. Dan moet je als dierenverzorger toch altijd even slikken, voordat je de resterende kuikens er weer bovenop probeert te krijgen. 
 
Tijdens de hoogzomer stroomde jonge en zieke egeltjes toe op onze intensive care. Onze opvang zat stampvol… maar het woord ‘volzet’ gebruiken we niet graag. Want élke egel verdient een tweede kans! Dus gebruiken we al onze creativiteit om elke hulpvraag te beantwoorden. Ook nu nog zijn één op de drie binnenkomende patiënten egels.
 
Ben jij een dierenliefhebber? Heb je zelf misschien al eens een wild dier in nood naar een opvangcentrum gebracht? Of wil je graag weten hoe het er achter de schermen van SOS Wilde Dieren aan toegaat? Dan kan je nu op de jaarlijkse opendeurdag nader kennismaken met alle dieren die er te gast zijn. 
 
De enthousiaste gidsen staan klaar om je grappige, straffe of aangrijpende verhalen van de voorbije jaren te vertellen. Daarna kan je op een overdekt terras genieten van zoete en hartige hapjes of een verfrissende pint. Ook via de tombola, de ledenwervingsstand en een beestig winkeltje kunnen de bezoekers de werking van het centrum steunen. 
 

SOS Wilde Dieren verwelkomt alle grote en kleine dierenvrienden op zondag 6 oktober 2024 vanaf 10u tot 18u (doorlopend) op de Hoge Buizemont 211 en 219B in Geraardsbergen. De toegang is gratis. Meer info op www.sos-wildedieren.be. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2024

archief