NINOVE – Mobile doetentoonstelling over mobiliteit

C21

NINOVE – Mobile doetentoonstelling over mobiliteit

Editiepajot_ninove_mobibus_foto_jacky_delcour
Foto © Jacky Delcour
 

In de week van 25 november tot en met 29 november brengen leerlingen van de tweede graad secundair onderwijs uit Ninove een bezoekje aan de Mobibus, een omgebouwde touringcar waarin een interactieve mobiele doetentoonstelling over mobiliteit is ontwikkeld. Special effects, moderne snufjes, ludieke filmpjes en games laten de leerlingen op een onvergetelijke manier nadenken over thema’s als zichtbaarheid, veilig fietsen en de dodehoekproblematiek. De Mobibus is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). 

De Mobibus
De Mobibus is een doe-tentoonstelling die zich richt tot de tweede graad van het secundair onderwijs. In en rond de bus kunnen de leerlingen vijf modules doorlopen: dode hoek, duurzame mobiliteit, zichtbaarheid, fiets en brommer. Via onder meer opdrachten, quizzen, bordspelen en filmfragmenten worden ze over de verschillende thema’s gesensibiliseerd. Een lesgever van de VSV begeleidt hen tijdens de ontdekkingstocht.
Meer aandacht voor verkeersveiligheid op school
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft het vaste voornemen om meer aandacht te besteden aan verkeer en mobiliteit in het secundair onderwijs: “Deelnemen aan het verkeer is een complexe zaak, zeker voor jongeren. Ze zijn met van alles bezig, met hun vrienden, met hun i-pod enz... Uit de ongevallenstatistieken blijkt helaas dat in de leeftijdscategorie van 15- tot 29-jarigen het verkeer doodsoorzaak nummer één is. Het is dan ook levensbelangrijk dat jongeren de nodige kennis en vaardigheden aanleren om zich veilig in het verkeer te begeven. Daarnaast is het van belang dat jongeren zich op een duurzame manier leren te verplaatsen. Verkeersopvoeding mag niet stoppen na het basisonderwijs, maar moet worden ingebed in de volledige schoolloopbaan en ook daarna. De Mobibus komt perfect tegemoet aan deze doelstelling en biedt het secundair onderwijs, samen met andere projecten als Rijbewijs op School (vorige week nog uitgebreid naar alle 17-jarigen) of Slimme Mobiele Scholen, de mogelijkheid om blijvend aandacht te besteden aan verkeersveiligheid.”
Van Mobibuzz naar Mobibus
Dit is niet de eerste mobiele mobiliteitstentoonstelling die Vlaanderen aandoet, wel de meest indrukwekkende. “In 2004 vatte de VSV het idee op om een mobiele tentoonstelling te ontwikkelen voor het basisonderwijs”, aldus Maya Versteele. “In samenwerking met De Lijn werd een oude lijnbus volledig omgebouwd. Het project kreeg de naam Mobibuzz mee en bereikte zowat 30.000 kinderen, tot de bus tot op de draad versleten was. De nieuwe Mobibus is echter in niets te vergelijken met de Mobibuzz! Deze keer gaat het om een gloednieuwe touringcar, voorzien van de modernste snufjes, Jongeren van 15-16 jaar zijn een moeilijk bereikbaar en kritisch doelpubliek, maar we zijn ervan overtuigd dat ze deze bus-ervaring niet snel zullen vergeten!”
Praktische organisatie
Gemeentebesturen of politiezones kunnen de bus reserveren voor minimum een week en maximum twee opeenvolgende weken (woensdag is de bus nooit beschikbaar). Scholen kunnen de bus niet zelf reserveren. De prijs: 500 euro voor een week en 1000 euro voor twee weken (exclusief woensdagen).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2013
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief