NINOVE - Democratieën sterven liggend

C21 Css

NINOVE - Democratieën sterven liggend

Editiepajot-ingezonden-foto-ludo-abicht-19032014
ingezonden foto
 
Editiepajot-ingezonden-foto-democratie__n-sterven-liggend-19032014
ingezonden foto

Auteurslezing met Ludo Abicht naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe essay. Woensdag 09 april, 20.00, CC Koepoort, Koepoortstraat, 9400 Ninove.

Ludo Abicht over een christendom zonder god en een communisme zonder leiders. Democratieën sterven liggend is het vijfde deel van de reeks essays die filosoof Ludo Abicht schreef. De reeks begon met Intelligente emotie. Dit was een reactie op de modieuze overwaardering van het gevoel en het irrationele. De Verlichting vandaag, met de herontdekking van de verborgen gehouden "radicale verlichtingstraditie", was de titel van het tweede essay. Vervolgens schreef Ludo Abicht De haan van Asklepios. Een pleidooi voor een niet-antiklerikaal, actief pluralistisch en positief atheïsme. In 2012 verscheen dan Gewoon volk eerst, uit bekommernis voor een authentieke democratie, gedragen door het mondig geworden "gemene" volk.

Het laatste essay, Democratieën sterven liggend, begint met een aantal reflecties over de inhoud en betrouwbaarheid van onze kennis en wordt gevolgd door een verkenning van een mens- en wereldbeeld dat er ondanks de globalisering en algemene vermarkting in slaagt het beste uit de traditie van de emancipatie tegelijkertijd op te heffen en te bewaren, met name het christendom en het communisme. In de geest van Ernst Bloch verdedigt Ludo Abicht een christendom zonder god, en in navolging van de anarchisten een communisme zonder leiders. Het moeilijkste gedeelte van het essay werd het schetsen van een theoretisch geloofwaardige en praktisch haalbare tactiek die ons in staat stelt een stap in de richting van een dergelijk project te zetten.

Deelname in de onkosten: 5 euro.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2014
Jacky Delcour
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 21 jun 2022

archief