Nieuwe parkeertarieven in NINOVE

C21

Nieuwe parkeertarieven in NINOVE

Editiepajot-ingezonden-parkeer-zones-ninove-17042014
ingezonden
Editiepajot-ingezonden-parkeer-zones-ninove1-17042014
ingezonden
 

Wie in Ninove slim parkeert, parkeert goedkoop - Vanaf 1 mei 2014 gelden er in Ninove nieuwe parkeertarieven. Vanaf dan is het goedkoper om te parkeren op wandelafstand van het commercieel centrum dan in het centrum zelf, waar je het meest betaalt voor een parkeerplekje.

Stadscentrum en omgeving: 4 parkeerzones met een specifiek tarief - In het nieuwe parkeerplan zijn het stadscentrum en de omgeving van de binnenstad onderverdeeld in 4 parkeerzones, elk met een specifiek tarief. Hoe dichter je in het centrum parkeert, hoe hoger het tarief dat je betaalt. Met deze gespreide tarifering wilt het stadsbestuur iedereen aanzetten om zorgvuldiger te kiezen waar men parkeert, op basis van de behoefte die men heeft (kort of lang parkeren).

Gratis parkeren kan nog altijd voor wie maar 15 minuten parkeertijd nodig heeft. Verder blijven de Mallaardparking en de stationsparking volledig gratis. Aan het station kan men dan eventueel een blue-bike deelfiets uitlenen om zich van daar verder te verplaatsen. Zo’n fiets huren is in Ninove gratis (zie www.blue-bike.be).

De rode zone ligt pal in het commerciële centrum en is het meest aangewezen om voor een korte tijd te parkeren. De oranje en gele zones sluiten aan op de centrumstraten en zijn eerder geschikt voor wie voor een langere tijd zijn voertuig wilt stallen. Al deze parkeerzones liggen sowieso op wandelafstand van het centrum.

Parkeren in de blauwe zone - Het nieuwe parkeerbeleid voorziet in een belangrijke uitbreiding van de blauwe zone. In een blauwe zone parkeer je maximaal 2 uur gratis, maar wél met de blauwe parkeerschijf. In de Arbeidstraat, Kluisweg, Nijverheidslaan, Parklaan, Pollarestraat, Vooruitgangstraat, Vredelaan en Vrijheidstraat is dit beperkt tot 1 uur.

Woon je in Ninove? Wie in Ninove in een zone woont waar betalend parkeren geldt of in een blauwe zone waar parkeren met de parkeerschijf verplicht is, moet een bewonerskaart hebben om in zijn wijk z’n auto op een openbare parkeerplaats te parkeren. Het stadsbestuur roept de inwoners op om in de eerste plaats natuurlijk vooral gebruik te maken van de eigen garage of oprit. Per adres  (ook per appartement) kan men maximaal twee bewonersparkeerkaarten krijgen. Wie in een betalende zone (een rode, oranje of gele zone) woont, betaalt 50 euro/jaar voor de eerste kaart en 100 euro/jaar voor de tweede kaart. Wie in een blauwe parkeerzone woont, betaalt niets voor de eerste kaart. Voor de tweede betaalt men 100 euro/jaar. Voor bewonersparkeerkaarten moet je in de parkingshop zijn.

Werk je in Ninove? Het stadsbestuur beseft dat het vernieuwde parkeerbeleid een impact heeft op wie in Ninove werkt. Door de uitbreiding van de betalende en blauwe zones zal het de eerste weken niet evident zijn om een parkeerplek te vinden.  Om tegemoet te komen aan de behoefte aan parkeerplaatsen werkt het stadsbestuur aan een betaalbare abonnementsformule in de gele parkeerzones, uitsluitend voor wie in Ninove werkt. Hiervoor moeten eerst het aantal beschikbare plaatsen in alle gele zones goed in kaart worden gebracht. Het stadsbestuur streeft ernaar om dit tegen het begin van de zomervakantie rond te hebben. Gratis parkeren kan altijd nog op de Mallaardparking en de stationsparking. Aan het station kan men dan eventueel gratis een blue-bike ontlenen om zich zo verder naar het centrum van de stad te begeven (voor meer info, surf naar: www.blue-bike.be). Wie beroepsmatig regelmatig maar niet permanent in Ninove moet zijn, kan gebruik maken van het elektronisch betaaltoestel (piaftoestel), waarmee men via een eerder opgeladen bedrag de parkeertijd kan betalen. Meer info hierover is te verkrijgen in de Parkingshop.

Winkel je in Ninove?  Wie maar enkele kleine boodschappen moet doen, kan kortparkeren in het centrum zelf (de rode parkeerzone) en betaalt er 1 euro/u. Wie daarentegen voor een langere tijd de stad intrekt, kiest beter voor een plaatsje in de straten en pleinen rondom het centrum (de gele parkeerzones waar je 0,50 euro/u betaalt). Deze parkeerzones bevinden zich sowieso op wandelafstand van het centrum. Zo heeft iedereen meer kans om een plekje dichtbij de winkel te vinden en vermindert ook het ‘zoekverkeer’ (chauffeurs die blijven rondrijden om toch maar een parkeerplaats te vinden), wat het voor iedereen aangenamer moet maken om in het centrum rond te lopen, er te winkelen of er bij mooi weer een terrasje te doen.

Boete en vrijstelling van betalen - Sta je geparkeerd in een betalende zone zonder te betalen, dan krijg je een boete van 15 euro. De parkeerwachters stoppen in dat geval de retributie onder je voorruit. Voertuigen van personen met een handicap zijn vrijgesteld van betalen en ook voor huwelijken worden er bij de dienst burgerlijke stand speciale dagparkeerkaarten uitgereikt die vrijstelling van betaling geven in alle betalende zones.

Meer info? In de Ninove Info van mei kan je alles over het nieuwe parkeerbeleid nog even rustig nalezen. Ook in de vernieuwde parkeerfolder staat alles nog eens netjes opgelijst. Een gedrukte versie van deze folder is beschikbaar in de parkingshop. Ook met bijkomende vragen kan je in de parkingshop terecht op dinsdag van 10.00-18.00 en op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00-18.00: Burchtstraat 25, 9400 Ninove, 054 50 23 55,

ninove@parkeren.be of www.parkeren.be. Op www.ninove.be vind je ook alle info terug.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2014
Jacky Delcour
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief