NINOVE is klaar voor een zomer vol ‘Donderdagen’ - Van de bom naar de bijl: 14 x straat- of circustheater

C21

NINOVE is klaar voor een zomer vol ‘Donderdagen’ - Van de bom naar de bijl: 14 x straat- of circustheater

15ft6-1
Ingezonden foto
 

‘De Donderdagen’ zijn uitgegroeid tot een van de zomertoppers van Ninove. Never change a winning team, dus blijft de basisregel wat hij al tien jaar is: elke donderdag van juli en augustus presenteert de stad een straat- of circustheatervoorstelling, in de regel om 20 uur op de Graanmarkt. Maar we durven dit jaar wel eens zondigen tegen deze regel.

Er waren eens een Engelsman, een Australiër, een Fransman en een Vlaming. Neen, het is niet het begin van een (flauwe) mop, maar het zijn de acteurs die op 3 juli mee de aftrap van de editie 2014 geven. De show van 15Feet6 begint met een bom en eindigt met een geweer. Tussendoor zorgen bascule, barre russe en Chinese mast voor een explosieve circusvoorstelling met een absurd kantje. ‘Dynamite & Poetry’: de titel van onze openingsvoorstelling leest als een statement voor wat De Donderdagen een hele zomer serveren.
De Nederlander Bram Graafland aka De Gillende Keukenprins zorgt voor een hels en hilarisch voorprogramma. Wat gebeurt er als je op een zelf ineengeknutseld keukenorgeldrumstel een pannenkoek probeert te bakken? Rock’n’lol!
De Donderdagen ‘leadert’
Op 10 juli vormen De Donderdagen een tandem met het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en worden ‘De Ballen van Balltazar’ geklutst met de merkwaardige liedjes van De Valse Teefjes. Op de derde avond mag je de voorstelling zelf regisseren en manipuleren. Tapdansen met teljoren of liever een duik in het zwembad? Jij kiest, Cie Pol & Freddy danst naar jouw pijpen. Op 24 juli wijken De Donderdagen (voor het eerst!) uit naar een deelgemeente. Aan Buurthuis Hofstad in Aspelare bouwen we een minifestivalletje met twee toppers uit het internationale straattheatercircuit: het haute-cuisinespektakel ‘Comfortable’ van het Nederlandse Back Up Theater en de Israëlisch-Franse ‘Juicy Lucy Circus Show’.
De Donderdagen & De Koers
Tussen de Grote Prijs ‘Boerken’ Beeckman (24 juli) en het NaTourCriterium (3 augustus) brengen De Donderdagen een ode aan de Echte Koers en de Straffe Coureurs. We presenteren drie heel verschillende voorstellingen met telkens het veloke in een hoofdrol. In augustus timmert Hopla Circus een Mexicaanse boksring op en neemt Circlou ons mee naar de tijd van de grote uitvindingen. Circus Katoen brengt een wonderschone voorstelling met straffe capriolen en simpele objecten. Colm O’ Grady kruipt in de huid van een circusster met breinaalden. Het Franse duo 100 Racines plaatst op 21 augustus een mooi slotakkoord op De Donderdagen met een voorstelling die hedendaagse circustechnieken vermengt met muurklimmen en hakbijlkloppen in wat ze zelf een ‘cirqu’escalade’ noemen.
Praktisch
* De meeste voorstellingen beginnen om 20 uur, maar soms starten we een uurtje vroeger 
* Alle voorstellingen zijn gratis
* Bij reenweer gaat de voorstelling door in cc De Plomblom
 Meer info? Dienst cultuur, Oudstrijdersplein 6, 9400 Ninove, 054 31 32 87, cultuur@ninove.be.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2022
Marc Colpaert | 12 nov 2022

archief