Start ‘oorlogsblog’ -volg vanaf 4 augustus de Groote Oorlog in NINOVE op de voet

C21

Start ‘oorlogsblog’ -volg vanaf 4 augustus de Groote Oorlog in NINOVE op de voet

Blog-foto_werkgroep
Ingezonden foto
 

Ninove herdenkt dit najaar de Eerste Wereldoorlog met een tentoonstelling ‘Befehl ist Befehl’, films, muziekconcerten, kooroptredens en een literaire avond ‘Groote Literatuur’. Er komt een groot participatieproject ‘Klaprozen voor vrede’ en een fakkeltocht op de vooravond van 11 november. Rode daad doorheen al die activiteiten is de oorlogsblog ‘Ninove en de Groote Oorlog’, die op 4 augustus gelanceerd wordt.

Sinds het najaar van 2013 is een tiental mensen bezig met het verzamelen van materiaal in verband met de Eerste Wereldoorlog in Ninove. Op maandag 4 augustus (Duitse inval in België) start de groep een blog die dag na dag de oorlog ‘volgt’. De blog http://ninove14-18.weebly.com zal enkele keren in de week een bericht, foto, krantenartikel of document  publiceren. Welke impact had de Groote Oorlog op de stad Ninove, de deelgemeenten en de inwoners? Aan de hand van archiefstukken, Duitse verordeningen en persoonlijke getuigenissen brengt de blog een kroniek van het leven onder vijandig bestuur. De ‘helden’ van de blog zijn onder andere Maurits Lievens en Joseph Cieters, twee Ninovieters die van hun ervaringen aan en achter het front een dagboek bijhielden.
De werkgroep, die een themagroep van de erfgoedraad is, wil van de blog een interactief project maken en doet daarom een oproep aan de bevolking: ”Wij vermoeden dat er nog heel wat materiaal bestaat dat nog niet is bovengespit. Bezit je in het familiearchief foto’s, brieven of andere getuigenissen over de Eerste Wereldoorlog? Deel het via de blog of contacteer de dienst cultuur via cultuur@ninove.be.”
 
Werkgroep ‘oorlogsblog’
De werkgroep is een themagroep van de erfgoedraad. Hij bestaat momenteel uit negen leden, zowel ‘geschoolde’ historici als enthousiaste erfgoedkundigen en liefhebbers van oorlogsgeschiedenis: André Daem, Patrick Praet, Everard Slaghmuylder, Hilke De Rijck, Rita Scheerlinck, André Raes, Isa Van Cauwenbergh, stadsarchivaris Sofie Neuckermans en cultuurbeleidscoördinator Ben Schokkaert. Op de foto: André Raes (links), een van de archiefspeurders, en André Daem, die onder andere voor het beheer van de blog instaat.
 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jul 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2022
Marc Colpaert | 12 nov 2022

archief