Recupel on Tour, intercommunale ILVA en de Kringwinkel zamelen in NINOVE oude elektro-apparaten in

C21 Css

Recupel on Tour, intercommunale ILVA en de Kringwinkel zamelen in NINOVE oude elektro-apparaten in

Recupel

Recupel zamelt oud elektro in tijdens ‘Recupel on Tour’. De roadshow doorheen België wordt na het grote succes van vorig jaar opnieuw georganiseerd! Recupel on Tour sensibiliseert consumenten rond het correct afdanken van oud elektro en biedt hen meteen de mogelijkheid hun elektro-toestellen gratis in te leveren. Het initiatief is een nauwe samenwerking van Recupel, de verschillende afvalintercommunales en De Kringwinkels. Op 26 augustus komt de roadshow naar Ninove (op de parking Oude Kaai - Mallaardstraat, van 8u tot 13u). Tijdens Recupel on Tour kan iedereen zijn elektro-afval inleveren, zodat Recupel dit kan recycleren.

Het is voor de consument nog vaak onduidelijk waar elektro-afval kan worden ingeleverd, want jaarlijks komt er zo’n 1,5 kg per inwoner in de huisvuilzak terecht. Vooral kleine toestellen, zoals zakrekenmachines, mobiele telefoons, afstandsbedieningen, elektrische tandenborstels, laders en computeraccessoires raken tussen het huishoudelijk restafval verzeild waardoor ze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de herbruikbare grondstoffen verloren gaan. Recupel lanceert een reeks initiatieven –waaronder Recupel on Tour- die het voor de consument eenvoudiger maken om oude elektro-toestellen in te leveren voor recyclage.
Met het concept Recupel on Tour schept Recupel op een interactieve en speelse wijze meer duidelijkheid over waar afgedankte elektrische of elektronische apparaten (AEEA) ingeleverd kunnen worden. Deze toestellen bevatten immers veel nuttige grondstoffen die na verwerking herbruikbaar zijn.
“In 2001 zaten we op nul kilogram, vandaag op 115.000 ton”, vertelt Peter Sabbe, general manager Recupel. “Maar om de Europese doelstellingen te behalen moeten we extra inspanningen leveren. Daarom zet Recupel een pak acties op het getouw om nog meer elektro-afval in te zamelen. Zoals Recupel on tour die de consument bewust moet maken elektro-afval correct in te leveren zodat waardevolle grondstoffen opnieuw kunnen worden ingezet.”
Want het niet afdanken van oud elektro betekent een verlies van materialen. Toestellen die op de juiste plaats ingeleverd worden, worden verwerkt tot herbruikbare grondstoffen. Zo herwinnen we in België jaarlijks ongeveer 83.000 ton aan waardevolle grondstoffen. We verwachten dat we dit cijfer nog fors kunnen verhogen door een makkelijkere inlevering mogelijk te maken.”
Recupel stelt vast dat afgedankte elektro-apparaten nog te weinig in de correcte inzamelpunten zoals het containerpark of de detailhandel terechtkomen. Via Recupel on Tour wordt er uitzonderlijk een inzamelpunt opgesteld in Ninove. Daar kunnen alle buurtbewoners meteen oude en of defecte toestellen afgeven en bijleren welke oude toestellen vaak in huis blijven liggen.
 “Er worden ook vaak toestellen afgedankt die eigenlijk niet defect en nog herstelbaar zijn”, zegt Tim Wagendorp van KOMOSIE, de koepel die De Kringwinkels vertegenwoordigt. “Onze mensen zullen op 26 augustus aanwezig zijn om meteen te beoordelen of de ingeleverde toestellen nog functioneren. Apparaten die het nog prima doen en die vakkundig hersteld kunnen worden, krijgen een tweede leven via De Kringwinkels. Zo zijn de mensen meteen zeker dat hun toestellen in goede handen terecht komen.”
Recupel kondigt de actie aan via een mailing. Deze mailing bevat een leaflet met praktische informatie en een handige checklist die oplijst welke mogelijke toestellen ingeleverd kunnen worden. Bovendien wordt de actie ondersteund via regionale televisie. Voor meer informatie over Recupel on Tour en AEEA kan je terecht op de website www.recupel.be/inzamelactie.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief