NINOVE - De Ark van Pollare heeft er een bijkomende peter bij: Urbanus

C21

NINOVE - De Ark van Pollare heeft er een bijkomende peter bij: Urbanus

Editiepajot-de-ark-van-follare-foto-nausika__-asselman-20082014
ingezonden foto © Nausikaä Asselman
 
Editiepajot-de-ark-van-follare-foto-nausika__-asselman1-20082014
ingezonden foto © Nausikaä Asselman
Editiepajot-de-ark-van-follare-foto-nausika__-asselman2-20082014
ingezonden foto © Nausikaä Asselman
Editiepajot-de-ark-van-follare-foto-nausika__-asselman3-20082014
ingezonden foto © Nausikaä Asselman
 

Bij deze laat de Ark van Pollare weten enorm verheugd te zijn met een bijkomende peter. Niemand minder dan Urbanus zet mee zijn schouders onder het asiel voor weide-dieren, gelegen in de Ninoofse deelgemeente Pollare.

Urbanus zal, samen met Willy Linthout, een stripverhaal maken waar de Ark van Pollare een voorname rol zal in spelen. Dit om het asiel wat bekender te maken en mee te ondersteunen.

Het stripverhaal wordt verwacht rond eind 2015.

Intussen bezocht Urbanus de Ark van Pollare op 18 augustus en was hij toch onder de indruk van het vele werk dat het asiel dagelijks verzet. Hij kocht zelf meteen 4 kippen aan, afkomstig uit een legbedrijf.

Waarom heeft de Ark van Pollare twee peters en geen meter? Hans Lenvain: “Omdat we het wel vroegen aan dames, maar we gewoon nooit antwoord kregen. We gaan er nu geen namen op kleven, maar we vroegen het thans aan verschillende vrouwelijke BV’s.

Urbanus is een jeugdheld, woont op een boogscheut van hier en… wouden we al langer vragen. Al staat hij er wel om gekend zulke zaken af te slaan, gingen we toch met knikkende knietjes een brief in zijn brievenbus droppen. De avond erop kregen we reeds een mailtje terug. Twee peters hebben, is ook lekker progressief, zoals alles in de ark: Geloofsovertuiging, seksuele voorkeur, handicap van vrijwilligers of bezoekers zijn allemaal geen issue. Twee peters hebben, sluit hier dus perfect bij aan.”

Kiezen jullie bewust cabaretiers uit? Hans Lenvain: “Neen, het loopt gewoon zo. Al is humor wel een belangrijke factor om hier soms de dag door te komen. Het verlies van dieren, geconfronteerd worden met verwaarlozing of mishandeling, het verzorgen van zieke/mishandelde dieren kan zijn sporen achter laten.

Misschien van daar onze zoektocht om af en toe eens goed te kunnen lachen? Trouwens, we moeten dat ook niet erger laten lijken dan dat het is, in de Ark zien we toch vooral veel mooie zaken gebeuren!”

Gaan de peters van de Ark ook samen iets doen? Hans Lenvain: “Neen.  Dat ligt toch niet in de verwachting. Bert (Gabriëls) is Bert en Urbanus is Urbanus. Bert ken ik al langer en is voor mij veel toegankelijker dan Urbanus. Urbanus is een jeugdheld waar ik enkel maar blij kan van zijn dat hij zich onze VZW wat aantrekt. Krijg ik Bert zover om aanwezig te zijn op een evenement, zou ik het Urbanus niets eens durven vragen… Maar als ze zin hebben om samen een vette avond op poten te zetten ten voordele van de Ark, zouden we dat niet afslaan natuurlijk. (lacht)

Neen, serieus: We zijn al lang blij dat deze mensen zich willen inzetten voor ons, ondanks hun druk agenda. Vergeet niet dat die mensen massa’s aanvragen krijgen van liefdadigheidsorganisaties en iedere dag wel ergens iets gratis zouden kunnen doen. Dat wij als Ark van Pollare, een piepjonge vzw, deze twee mensen hebben kunnen raken, vinden we al heel mooi.”

Wat houdt peterschap of meterschap van een BV voor de Ark eigenlijk in? Hans Lenvain: “Laat ons eerst en vooral duidelijk zijn: wij vragen geen euro aan een peter of meter van de vzw. We verwachten dat ons verhaal hen raakt en dat ze ons wat steunen, maar zonder geld. Urbanus die de Ark in een stripverhaal laat verschijnen.. Ik heb dan mijn studies niet afgemaakt, maar ik besef dat zoiets onbetaalbare reclame is. Bert Gabriëls die een gratis optreden wilt doen voor ons… Dat is de vorm van steun waar wij iets aan hebben. Als zij af en toe onze naam laten vallen, is dat heel mooi meegenomen. Vergeet niet dat wij het moeten rooien zonder enige vorm van subsidies of wat dan ook, giften en sponsoring zijn onze enige vorm van inkomsten. Het feit dat Urbanus meteen 4 kippen kocht die afkomstig zijn uit een legbedrijf (en ook specifiek vroeg naar de ‘verneuzelden’) is voor ons een teken dat deze man wel weet waar we mee bezig zijn en dit ook steunt. Bert is opgegroeid op een boerderij, dus heeft hij zeker ook affiniteit met wat we doen”

Hoe staat het intussen verder met de Ark? Els De Saveur: “De angst om een nutteloze vzw te zijn, is voorbij. In de 9 maand dat we bestaan, vingen we meer dan 1300 kippen op en meer dan honderd andere dieren, die ook quasi allemaal heel snel een andere thuis kregen. Pony’s, hangbuikzwijnen, ganzen, cavia’s, konijnen, geitjes,...

Hier zitten nooit honderden dieren tegelijk wat het leefbaar houdt voor onszelf en de buren. Wel een enorme dankuwel aan de buren voor hun geduld die ene week dat we 15 hanen ter adoptie hadden, het is een foutje dat we niet snel meer zullen maken (glimlacht).

De tijd dat we voor een appel en een ei het vele werk (soms 19uur per dag) deden, is ook voorbij. Mensen moeten begrijpen dat het houden van een dier evenveel kost als voor hen aan voeding, dierenarts etc.. Daarom zijn er nu vaste tarieven wat afstandsgeld betreft of het uitvangen van kippen, dierenvervoer etc… Ook zoeken we nu een weg om meer te kunnen samen werken met steden en gemeenten, bvb bij het uitvangen van kippen. Wij zien ze liever hier arriveren zodat we er een nieuwe thuis kunnen voor zoeken in plaats dat ze worden verdelgd.

Alleszins heeft Ninove ons warm in het hart gesloten. Politiek maar ook de inwoners, de middenstand,… We hebben enkel maar positieve reacties gekregen en hulp.

Voor onze dierenvoeding heeft een zaak uit Eeklo, Wittevrongel, ons onder de vleugels genomen, zodat we voor onze centen meer voeding kunnen aankopen. Deze mensen doen nog veel meer voor ons, je ziet dat ze thuis zijn in de zakenwereld. Er is ook nog steeds de samenwerking met Miss Exclusive.. We zijn in orde met al onze vergunningen. Ook het federaal agentschap voor voedselveiligheid is mee op de kar gesprongen, al was het voor hen een uitdaging: boerderijdieren ter opvang was niet een vakje dat zomaar aan te vinken was in hun computersysteem. Maar ook zij hebben heel hard hun best gedaan om onze noden te begrijpen i.v.m. registratie van dieren en dergelijke.

Ook het aantal vrijwilligers stijgt en gelukkige maar. Hans en ik kunnen dit niet langer meer alleen trekken.

De balans na negen maand is positief, nu de rekening nog positief krijgen… Daarvoor zijn we nog steeds op zoek naar oplossingen zowel uit de privé als uit de overheid.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 aug 2014
Jacky Delcour
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief