NINOVE werkt aan tragewegenplan

NINOVE werkt aan tragewegenplan

Traag
 

In vijf deelgemeenten van Ninove is een groep van vrijwilligers momenteel de trage wegen aan het inventariseren. Dat werk moet uitmonden in een alomvattend plan. Op 18 oktober is Nederhasselt, een van de vijf, gastheer voor de Dag van de Trage Weg.

De enthousiaste ploeg uit Nederhasselt organiseert op 18 oktober een tragewegenwandeling. De wandeling laat niet alleen op een verfrissende manier met het landschap van Nederhasselt kennismaken, maar brengt ook de problematiek van de trage wegen in kaart. Afspraak om 13 uur in het Hof ter Beke, rechtover de kerk, voor een informatiemoment over het tragewegenplan. Om 14 uur start de wandeling van ongeveer 9 km (2,5 uur) met onderweg een tweetal stops voor wie energie wil bijtanken. Einde om 17 uur in Hof ter Beke. De deelname is gratis.
 
Trage wegen dragen niet alleen bij tot een verkeersveilig wegennet voor fietsers en voetgangers, ze bieden ook ruimte voor stilte, recreatie en ontmoeting. Ze vormen daarnaast een belangrijk onderdeel van het cultuurhistorisch erfgoed van de streek. Het belang dat de bevolking aan trage wegen hecht, komt duidelijk naar voren in het project 'Dynamiet in de dorpen'. Dit project in de deelgemeenten Aspelare, Denderwindeke, Lieferinge, Nederhasselt en Voorde wil het sociale leven stimuleren door culturele activiteiten te organiseren en nieuwe ontmoetingsplekken te creëren. Maar ook trage wegen zijn belangrijk om de cohesie binnen het dorp te bevorderen. Voor de realisatie van een gebiedsdekkende inventaris en een gedragen visie doet de stad een beroep op Trage Wegen vzw en krijgt zij subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen.
Trage Wegen vzw bracht alle trage wegen in kaart die volgens de Atlas der Buurtwegen, de topografische kaarten en andere geografische bronnen zouden moeten bestaan. Zo ontstonden werkkaarten, waarmee in elk dorp geïnteresseerde vrijwilligers op pad trekken om de wegen te inventariseren. Zijn de wegen nog terug te vinden, welk type verharding hebben ze, hoe breed zijn ze op het terrein, welke obstakels zijn er op de wegen? De vrijwilligers nemen ook foto's van alle wegen. Als alle trage wegen uit de vijf gemeenten geïnventariseerd zijn, wordt op evaluatiekaarten duidelijk gemaakt welke wegen toegankelijk en ontoegankelijk zijn. Die kaarten worden voorgesteld op een infoavond voor alle inwoners, begin 2015. De aanwezigen komen daar te weten hoe ze hun mening kunnen geven over elke weg die op de kaarten staat. Welke wegen moeten opnieuw open, wat moet er veranderen aan de bedding van een bepaalde weg...? Uiteindelijk komt voor elke weg een advies tot stand en is het aan de stad om op basis hiervan voor de nodige realisaties op het terrein te zorgen. Zo komen we tot een totaalplan over hoe het tragewegennetwerk het best kan opgewaardeerd worden.
 
Info?
-       Over de Dag van de Trage Weg: dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 313287
-       Over het tragewegenplan: dienst mobiliteit via bram.vermeulen@ninove.be of 054 313324
-       Zie ook www.tragewegen.be
 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 okt 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 24 nov 2020
Jacky Delcour | 20 nov 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 16 nov 2020
Jacky Delcour | 12 nov 2020

archief