NINOVE - Stefan Hertmans topvedette op Groote Literatuur

C21

NINOVE - Stefan Hertmans topvedette op Groote Literatuur

Lit

De bibliotheek van Ninove en CC De Plomblom vieren dit jaar hun twintigste verjaardag. Samen met BibArt engageren ze enkele literaire raspaarden voor een programma met als headliner Stefan Hertmans, dé literaire sensatie van 2014.

Na een veertigtal romans, poëziebundels en essayverzamelingen heeft oude rot Stefan Hertmans met ‘Oorlog en terpentijn’ eindelijk een bestseller. Meer nog: het boek is een van de grote literaire hits van deze eeuw in Vlaanderen. De schriftjes met oorlogsherinneringen van zijn grootvader vormen de basis van het boek. Door de originele inbedding die Hertmans eraan geeft, is ‘Oorlog en terpentijn’ echter veel meer dan ‘zomaar’ een oorlogsboek. Het werd bekroond met de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2014, de Gouden Boekenuil Publieksprijs 2014 en de AKO-prijs 2014. Geef toe: veel ‘grooter’ schrijvers maken ze tegenwoordig niet.
‘War poets’
Ook VRT-journaliste Annelies Beck dook voor haar debuutroman in het familiearchief. In ‘Over het Kanaal’ vertelt ze over haar overgrootvader tijdens de Eerste Wereldoorlog in Glasgow. Annelies Verbeke, die al stevig op de literaire kaart staat dankzij ‘Slaap’, ‘Vissen redden’ en de recente verhalenbundel ‘Veronderstellingen’, verraste dit najaar met de tekst van het vredesoratorium ‘Onvoltooid landschap’. Het oratorium, waarvan de muziek werd geschreven door Maarten Van Ingelgem (docent aan de Muziekacademie van Ninove), wordt op 20 december 2014 gecreëerd in Kortrijk. De Ninoofse stadsdichter Willie Verhegghe wijdde een volledige bundel aan het leven van de Engelse ‘war poet’ Wilfred Owen. Ook enkele van zijn stadsgedichten vinden inspiratie in de Eerste Wereldoorlog.
Veerle Vanden Bosch (chef Standaard der Letteren) modereert de schrijvers. Het Anemos Saxofoonkwartet, met Kristan Dehertog, Bart Van Beneden (dirigent van jeugdharmonie Taccato in Meerbeke), Kurt Bertels en Ninovieter Wesley Capiau, speelt tussendoor muziek van Samuel Barber, Béla Bartók, Claude Debussy, Igor Stravinsky en Edward Elgar uit zijn programma ‘In de gloed van De Groote Oorlog’.
 We presenteren dit literair-muzikale verjaardagsprogramma onder de noemer ‘Groote Literatuur’. Niet alleen omdat we dit jaar de Groote Oorlog herdenken. Maar ook omdat we enkele geweldige pennen uit de Vlaamse literatuur konden samenbrengen, die allemaal vanuit een andere invalshoek met deze oorlog aan de slag zijn gegaan. Grote Pennen over de Groote Oorlog, dat betekent Groote Literatuur, een schitterend verjaardagscadeau voor alle boeken- en muziekliefhebbers.
 
Praktisch
-       Groote Literatuur 
-       Vrijdag 5 december om 20 uur in cc De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove
-       Prijs: € 10. Ticketverkoop in cc De Plomblom via ccbalie@ninove.be en 054 34 10 01.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 dec 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief