Vlaanderens bekendste cartoonisten op zoek naar levensreddende stamceldonor voor Veerle De Troyer uit NINOVE

C21

Vlaanderens bekendste cartoonisten op zoek naar levensreddende stamceldonor voor Veerle De Troyer uit NINOVE

Postcard_stamcellen17
 

Het zijn cartoonisten met een hart: Kamagurka, Merho, Jeroom, Jonas Geirnaert, Fleur van Groningen, Camp, Mat, Lectrr, Vandekonijnen en Korneel. Samen met illustratrice Eva Mouton, acteurs Joy Anna Thielemans en Tomas Van Den Spiegel en duizenden anderen zoeken zij mee naar een stamceldonor voor Veerle De Troyer. De cartoonisten tekenden elk een wenskaart die vanaf morgen te bestellen zijn via http://stamcelkaarten.tictail.com. Met de kaarten wil ‘team Veerle’ zoveel mogelijk mensen aanmoedigen zich te registreren als stamceldonor, in de hoop zo een levensreddende donor te vinden. Niet alleen voor Veerle, maar ook voor vele anderen die kampen met een levensbedreigende bloedziekte. Een pakketje van 5 kaarten kost 5 euro. De opbrengst van de kaarten gaat integraal naar Kom op Tegen Kanker en De Maakbare Mens (de VZW achter stamceldonor.be).   

Al 2 jaar vecht Veerle De Troyer (29 jaar) tegen de ziekte van Hodgkin (lymfeklierkanker). Na 64 chemobehandelingen, 20 bestralingskuren en een autologe stamceltransplantatie (met haar eigen stamcellen) kreeg Veerle te horen dat het vinden van een gepaste stamceldonor haar laatste kans is om de ziekte te overwinnen.
1 persoon op 50.000 kan stamceldonor van Veerle worden. Snel gerekend wil dat zeggen dat in België ongeveer 224 potentiële levensreddende donoren rondlopen. Alleen weet niemand waar zij zich vandaag bevinden. De campagne wil mensen dan ook aanmoedigen zich als donor te laten registreren. Hoe meer mensen zich bekend maken, hoe meer levens kunnen gered worden.
Net als de andere cartoonisten hoopt ‘Lectrr’op een groot bereik met deze campagne: 'Ook ik heb mensen die me dierbaar zijn verloren aan de meest uiteenlopende kankers. Ik hoop dat de wetenschap ooit in staat is deze vreselijke ziektes te overwinnen. Zelf draag ik mijn steentje bij waar mogelijk. Door te tekenen hoop ik velen te kunnen overtuigen stamceldonor te worden.'
Sluit 2014 af in stijl. Red een leven in slechts drie stappen.
Zichzelf opgeven als stamceldonor is heel eenvoudig, kost weinig tijd en biedt de kans ooit iemands leven te kunnen redden. Bovendien spreken we hier over slechts 1 prikje! Geïnteresseerden kunnen zich registreren als donor in twee eenvoudige stappen:
 
1.            Invullen formulier op www.stamceldonor.be. Men laat hiermee weten bereid te zijn stamceldonor te worden. Een medewerker van het donorcentrum neemt vervolgens contact op voor het maken van een afspraak waarop een bloedstaal wordt genomen.
2.            Bloedafname in het donorcentrum om zo het weefseltype te bepalen. Deze informatie heeft men nodig om te bepalen voor wie men een geschikte donor zou kunnen zijn. Er wordt ook een medische vragenlijst doorgenomen om te bepalen of stamceldonatie geen medische risico’s inhoudt voor de patiënt en of er geen besmettingsgevaar is voor de ontvanger. Als dit in orde is wordt men opgenomen in het stamcelregister.
Na de eerste twee stappen heeft men voorlopig alles gedaan wat men kon doen. Men is nu potentiële stamceldonor. De kans bestaat dat men ooit een telefoontje krijgt met de boodschap dat men iemands leven kan redden. Men bereikt dan stap 3:
 
3.            Red een leven. Donoren zullen merken dat doneren geheel pijnloos verloopt. De donor/held ligt in een zetel, doet rustig een dutje of leest een magazine. Ondertussen loopt zijn bloed via een buisje door een machine. Die houdt de stamcellen apart, om het bloed vervolgens opnieuw in het lichaam te brengen. Nog geen halve dag later is men klaar met het redden van een leven.   
 
Stamcelkaarten: 'Stuur iemand een nieuw leven'
De wenskaarten zijn vanaf 13 december 2014 online te bestellen via http://stamcelkaarten.tictail.com. Ze worden op 13 december ook verkocht op de Kerstmarkt te Denderhoutem, op 14 december op de Kerstmarkt te Pollare en op 2, 3 en 4 januari op de kerstmarkt te Aalst. Heel wat vrijwilligers bestelden reeds pakketjes om te verkopen op kerstmarkten van scholen of in de buurt. 1 pakketje bestaat uit 5 kaarten en kost 5 euro. Wil men de tien verschillende wenskaarten, dan dient men dus 2 pakketjes te bestellen. De opbrengst gaan integraal naar Kom Op Tegen Kanker en De Maakbare Mens (de VZW achter stamceldonor.be).   
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 dec 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief