Volkstuin NINOVE: uiteenzetting over de exoten in de tuin

C21

Volkstuin NINOVE: uiteenzetting over de exoten in de tuin

Editiepajot_ingezonden_aktiviteit_volkstuin_ninove_30032015
 

Op zondag 29 maart gaf Wim Veraghtert van Natuurpunt voor de leden van de Volkstuin Ninove een boeiende uiteenzetting over de exoten in de tuin. Exoten zijn vreemde planten en dieren in de Vlaamse natuur die buiten hun normale verspreidingsgebied voorkomen en hier terecht gekomen zijn door menselijk toedoen. Wist je dat de fazant en het konijn exoten zijn?

Sommige exoten worden bewust ingevoerd (zoals het Aziatisch lieveheersbeestje, ter bestrijding van luizen), andere worden onbewust ingevoerd (zoals de Amerikaanse longribkwal, via het balastwater van schepen). Combinaties zijn ook mogelijk.

 

Een van de exoten die door de mens geïntroduceerd werden in onze streken is het Aziatisch lieveheersbeestje. Het Aziatisch lieveheersbeestje heeft het hier naar zijn zin en eet luizen op, maar ook de larven van de inheemse lieveheersbeestjes. Dat zorgt er voor dat momenteel 8 van de 60 soorten inheemse lieveheersbeestjes er op achter uitgaat in België.

 

Zo heb je invasieve en niet-invasieve exoten. Een invasieve exoot is bijvoorbeeld het bezemkruiskruid met zijn gele bloemen dat je in de zomer langs de bermen van autosnelwegen ziet. Het zegelkruid is dan weer een niet-invasieve soort, van deze plant zie je hier en daar een opduiken. Eén op de duizend ingevoerde soorten vormen een probleem. 

 

Niet enkel in Europa zijn er exoten. Wist je dat de Europese kattestaart in de US een exoot is die aldaar ganse moerassen overwoekert? En de paardebloem die we allen kennen, doet het ook heel goed (als exoot) in Amerika. Binnen het natuurbeheer is het niet zo dat iedere exoot er moet aan geloven. Er wordt geval per geval gekeken. De Amerikaanse eik wordt in de bossen geweerd. De Amerikaanse eik herbergt slechts 12 soorten insecten, terwijl daarentegen op de inheemse zomereik wel 423 soorten insecten kunnen gevonden worden.

 

De bladeren van de Amerikaanse eik breken slecht af, en bosanemonen kunnen niet groeien onder Amerikaanse eik, maar wel onder de zomereik. Toch moeten niet alle Amerikaanse eiken in een bos sneuvelen. Binnen het natuurbeheer laat men een aantal Amerikaanse eiken staan omdat in deze bomen holtes kunnen gemaakt worden door vleermuizen.

 

Wil je meer weten over invasieve soorten, surf dan even naar Alterias: http://www.alterias.be/nl/. Hier vind je de lijst van de invasieve planten. Je kan er ook de alternatieve planten terugvinden voor in de tuin.

 

Op de website http://waarnemingen.be kan je naast de algemene waarnemingen ook waarnemingen van invasieve soorten melden.

 

De volgende voordracht voor de Volkstuin Ninove gaat door op 26 april, om 10u. Yves Hendrickx van het Provinciaal Proefcentrum Kleinfruit Pamel zal ons leren hoe we de insecten in onze tuin kunnen herkennen. Plaats: zaal de Roos, Geraardsbergsestraat 119 te Ninove.

 

Breng op 17 mei tijdens de Bloemenmarkt te Ninove ook zeker een bezoekje aan de stand van de Volkstuin Ninove en maak kennis met onze activiteiten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief