Erfgoeddag NINOVE pendelt tussen archief en verzamelaars

C21

Erfgoeddag NINOVE pendelt tussen archief en verzamelaars

Editiepajot_ingezonden_header2015
 
Editiepajot_ingezonden_bon_ninove_klein
Hulp- en voedingsbon Ninove
 

De erfgoeddag van 26 april staat dit jaar in het teken van erven en erfenissen. De stad Ninove en de Erfgoedraad bekijken het thema vanuit verschillende invalshoeken.

Voor een eerste reeks activiteiten kunt u terecht in het stadhuis van Ninove. Onder het motto ‘Breng die dozen naar Sandra’ houdt het stadsarchief een opendeurdag. Wat wordt er bewaard en wat niet? Hoe gebeurt dat ‘bewaren’? Zet het archief mij ‘op weg’ om mijn stamboom te reconstrueren? Vanaf 10 uur is er om het uur een rondleiding achter de schermen. Reserveren wordt aanbevolen via archief@ninove.be of 054 313239. De dag zelf kan je aan de ontvangstbalie in het stadhuis inschrijven indien er nog plaatsen vrij zijn. Er worden maximum 20 deelnemers per uur toegelaten, de laatste rondleiding is om 17 uur.

Daarnaast illustreren we de werking van het stadsarchief aan de hand van de ‘Ninoofse Oorlogsgazetten’, waarvan er al twee verschenen zijn, en een minitentoonstelling over de oorlogsdagboeken die het archief het voorbije jaar heeft ‘geërfd’.

 

Kijk op kaarten

Erfgoeddag belicht ook twee ‘historische’ kaarten die behoren tot het erfgoed van het Ninoofse stadsarchief. Een kaart van de deelgemeente Denderwindeke (160 x 220 cm, papier op doek, vermoedelijk 1672) en een kaart van de deelgemeente Meerbeke (160 x 190 cm, perkament, kopie van een kaart uit 1698) worden weldra gerestaureerd. De beide kaarten zijn van groot belang voor de toponymie, de iconografie van enkele belangrijke gebouwen en het inzicht in de eigendomsstructuur van de dorpen. We stellen de beide kaarten tentoon vóór de restauratie. (In februari 2016, na de restauratie, organiseren we een projectweekend rond deze ‘kaartencarrousel’.)

Buiten het officiële programma van Erfgoeddag bevelen we graag nog een bezoek aan twee tentoonstellingen in het Ninoofse stadhuis aan: de permanente tentoonstelling rond de Ninoofse melaatsendokter Frans Hemerijckx en de tijdelijke fototentoonstelling ‘Vreemde bevrijders’ over niet-Europese soldaten, van Maori’s tot Berbers, aan het front van de Eerste Wereldoorlog.

 

Het noodgeld van de bareeldraaier

Een tweede activiteitenkern bevindt zich in het WZC Klateringen (aan de overkant van het stadhuis). Erfgoeddag presenteert er drie bijzondere verzamelingen op drie eigenzinnige manieren.

De tentoonstelling ’Belgisch noodgeld uit de Groote Oorlog’ toont de unieke verzameling van Gilbert Van Caelenbergh: honderden manieren om te betalen als het officiële geldverkeer stilvalt. Volkszanger Rufijn De Decker houdt een ‘gezongen lezing’ over en met de oorlogsliederen uit de streek van Ninove' die hij verzamelt. Vanuit enkele audioverhalen van 80-plussers legt Jamien Stoelzaet de link tussen het dagelijkse leven van verschillende generaties, meteen de start van een langer lopend project ‘Den hof af – audioverhalen van 80-plussers’ over uitgaan, vrijen en trouwen vroeger en nu.

 

#opslaanals: erfgoed daagt jongeren uit!

De jaarlijkse Erfgoeddag (26 april) is dan wel voorbij als je deze Ninove Info leest, maar aandacht voor erfgoed is van alle (leef)tijden. De Week van de Amateurkunsten, de Digitale Week en Erfgoeddag organiseren samen de wedstrijd #opslaanals. De wedstrijd daagt jongeren uit om stil te staan bij de vergankelijkheid van alles. Wat verdwijnt er? Wat kan iedereen over tien jaar over jou terug vinden? Wat zou voor eeuwig moeten bewaard blijven? Voor #opslaanals brengen jongeren in beeld wat zij voor de toekomst willen bewaren. Al wie 13 jaar of ouder is, kan aan #opslaanals deelnemen. Dien uiterlijk op 15 mei een filmpje in dat gemaakt werd met Instagram Video. Door gebruik te maken van de hashtag #opslaanals maak je kans op een mooie prijs. Meer info lees je op www.opslaanals.be.

 

Erfgoeddag ‘Erf!’ praktisch

  • Zondag 26 april van 10 uur tot 18 uur, doorlopend. Alle activiteiten vinden plaats in het stadhuis (Centrumlaan 100) en het WZC Klateringen (Centrumlaan 173), Ninove
  • Voor een geleid bezoek aan het stadsarchief: inschrijven via archief@ninove.be of 054 313239 of op Erfgoeddag aan de ontvangstbalie (indien nog plaatsen vrij)
  • Extra om 18 uur, Klateringen: Rufijn en de Zijn, ‘Oorlogsliederen uit de streek van Ninove'
  • De tentoonstelling ‘Belgisch noodgeld uit de Groote Oorlog’ loopt tot 31 mei elke dag van 10 uur tot 18 uur in Klateringen
  • De tentoonstelling ‘Vreemde bevrijders’ loopt tot en met 22 mei tijdens de openingsuren van het stadhuis in het stadhuis van Ninove
  • Alle activiteiten en tentoonstellingen zijn gratis
  • De Erfgoeddag is een organisatie van Stad Ninove ism Erfgoedraad / Werkgroep ‘WO1’, WZC Klateringen, Erfgoedcel Aalst, Barmhartigheid vzw, Agentschap Integratie en Inburgering en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender 

Meer info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 87

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 mei 2024
Marc Colpaert | 29 apr 2024

archief