NINOVE - Vreemde bevrijders. Niet-Europese deelname aan de eerste Wereldoorlog

C21

NINOVE - Vreemde bevrijders. Niet-Europese deelname aan de eerste Wereldoorlog

Editiepajot_ingezonden_vreemde_bevrijders_28042015

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De beelden van loopgraven, gasaanvallen en zinloze slachtingen die met de oorlog gepaard gingen, zijn onuitwisbaar in het collectieve geheugen gebrand. Door het koloniaal systeem van de Europese staten werd het conflict niet alleen op verschillende continenten uitgevochten, maar waren ook erg uiteenlopende culturen en nationaliteiten betrokken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen er dan ook voor de eerste keer grote groepen niet-Europeanen in Vlaanderen. Naar aanleiding van honderd jaar Eerste Wereldoorlog is het goed om ook dit aspect van het conflict te belichten. Met het project 'Vreemde bevrijders' wil stad Ninove hieraan tegemoetkomen. De stad werkt hiervoor samen met Barmhartigheid vzw, Agentschap Integratie en Inburgering en Vormingplus Vlaamse Ardennen-Dender.

U bent op alle activiteiten van harte uitgenodigd.

 

Lezing: vreemde bevrijders - Tijdens deze avond licht expert Miquel Bouttry de deelname van niet-Europese soldaten aan WO I toe. De strijdende partijen haalden versterking voor de troepen uit hun kolonies. Relatief grote groepen mensen van buiten Europa kwamen daarvoor naar Vlaanderen en vochten mee. We leren hoe hun deelname precies verliep en hoe de verhouding was tussen de strijdende machten. Bovendien proberen we te begrijpen wat dit betekent voor het Vlaanderen van nu.

 

Woensdag 29 april van 19.30 uur tot 22 uur, oud stadhuis.

 

VOLZET          

 

Busuitstap: Arabië achter de IJzer - Met deze busreis neemt Miquel Bouttry ons op sleeptouw en gaan we samen op zoek naar het materiële en immateriële erfgoed van de niet-Europese soldaten in de Westhoek. We ontdekken enkele vergeten moslimgraven, horen verhalen over de Arabische Spahi's in Lo, gaan op zoek naar de onbekende Zouaaf, leren bij Steenstrate hoe Chasseurs d'Afrique sneuvelen bij de eerste gasaanval, bezoeken het graf van de Congolees Mabila in Westvleteren en onderweg wordt het Senegalese bunkertje bij Oudekapelle bezocht. De gids vertelt ons ook verhalen over zwarte magie, kleurrijke klederdracht, getatoeëerde delinquenten en racisme. Deelnemers aan de infoavond van 29 april krijgen voorrang bij inschrijving.

 

Zaterdag 9 mei 2015 van 8.45 uur tot 17 uur.

 

VOLZET

 

Fototentoonstelling: niet-Europese deelname aan WO I - De fototentoonstelling brengt het verhaal van de niet-Europese soldaten aan en achter het front. Het gaat om Maori's, Aboriginals, Zouaven, Congolezen, Sikhs, Guinezen, Berbers en Chinezen. Deze tentoonstelling geeft een unieke kijk op de Eerste Wereldoorlog, de koloniale wereld en het eerste multiculturele Vlaanderen. De foto's werden beschikbaar gesteld door VVV Lo-Reninge en KADOC.

Vanaf maandag 27 april 2015 tot vrijdag 22 mei 2015 gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het stadhuis.        

 

Meer info? Dienst integratie, 054 31 32 48, integratie@ninove.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2015
Jimmy Godaert
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 12 aug 2022
Sam Herremans | 12 aug 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief