Nieuw kunstwerk in gemeenteraadszaal van NINOVE: “Schilderijencompositie van klaprozen”

C21

Nieuw kunstwerk in gemeenteraadszaal van NINOVE: “Schilderijencompositie van klaprozen”

Editiepajot_ingezonden_schilderijencompositie_van_klaprozen_ninove_19062015
 
Editiepajot_ingezonden_schilderijencompositie_van_klaprozen_ninove1_19062015
 

Eind mei werd in de raadszaal van het stadhuis van Ninove een nieuw kunstwerk geïnstalleerd. De muur tegenover de toegangsdeur is weldadig ingepalmd door het werk “Schilderijencompositie van klaprozen” van Antoine De Wael. Het monumentale werk bestaat uit 19 delen en heeft een oppervlakte van ongeveer 17 m². Bij het werk hoort ook een installatie van Marc Van Der Meeren. 

De twee kunstenaars schenken het kunstwerk aan de stad als een persoonlijke bijdrage aan de herdenking van de Groote Oorlog van honderd jaar geleden. De gemeenteraad van 21 mei 2015 heeft deze schenking van hand tot hand aanvaard. Het kunstwerk werd op 18 juni 2015 officieel ingehuldigd. Tot eind 2018, de periode waarin we de Eerste Wereldoorlog herdenken, blijft het werk in de gemeenteraadszaal hangen. Nadien kan het eventueel een andere bestemming binnen het stadspatrimonium krijgen. 

De geschilderde klaprozen vormen een uitdagende dialoog met de keramieken “Klaprozen voor vrede”, een participatief kunstwerk op de oprijlaan naar het stadhuis dat op 10 november 2014 werd ingehuldigd.

 

Het werk van kunstschilder en graficus Antoine De Wael is vooral geïnspireerd door het kubisme en het surrealisme, die hij tot een eigen stijl van schilderen ontwikkeld heeft. Hij presenteerde in 2014 een solotentoonstelling “In memory of the poppies” in het oud stadhuis van Ninove.

Marc Van Der Meeren bracht reeds twee dichtbundels uit. In “Keltische Dromen” wekt hij oude mythes tot leven in rijmende gedichten afgewisseld met prozaïsche beschrijvingen van de aanbeden natuur. “Klaprozen sterven niet” is een gevarieerde beschouwing over de gruwel van het oorlogsgeweld in combinatie met de gevoelswereld van zij die de Groote Oorlog meemaakten. 

 

Antoine De Wael en Marc Van Der Meeren wonen allebei in Aspelare. De twee kunstbroeders werken al enkele jaren intens samen. Antoine illustreert de dichtbundels van Marc, waarbij gedichten van de ene de dialoog zoeken met de schilderijen van de andere. Samen brengen zij ook voordrachten met muzikale begeleiding bij de tentoongestelde werken: een symbiose tussen woord, beeld en muziek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief