De Fabeltasite in de kern van NINOVE

C21

De Fabeltasite in de kern van NINOVE

Edtiepajot_ingezonden_katie_coppens
Katie Coppens
 
Editiepajot_ingezonden_fr__d__ric_rasier
Frédéric Rasier

Bij de opmaak van de ontwikkelingsvisie voor de voormalige Fabeltasite en omgeving komen verschillende thema’s aan bod zoals wonen, werken, ontspanning, onderwijs, landschap, water, mobiliteit … Een belangrijk aspect hierbij is de relatie tussen de site en de ruimere stadsomgeving.

 

Schepen van wonen in Ninove Katie Coppens en Frédéric Rasier van Maat-Ontwerpers, (n.v.d.r. het studiebureau dat instaat voor de visievorming) gaan met elkaar in gesprek over hoe de site zich zal verhouden tot de rest van Ninove.

 

Katie Coppens: “Vanuit de stad geloven we in een ontwikkeling die gebruik maakt van de sterktes van de site. De uitzonderlijke natuurlijke waarden en de grootschaligheid van de site zijn unieke troeven in de kern van Ninove. 

 

Grote kantorencomplexen en grote bedrijven horen hier volgens ons niet thuis. Wij willen vooral inzetten op een levendige wijk op een boogscheut van het centrum. Wonen, zorg, ontspanning, lokale kleinhandel en kleinschalige bedrijvigheid moeten hier een plaats krijgen.”

 

Frédéric Rasier: “In onze analyse bekijken we verschillende thema’s voor de site en plaatsen we deze in de ruimere omgeving van de site. Daarnaast bekijken we ook de ambities. Deze worden gevormd door na te denken over hoe de maatschappij evolueert en welke behoeften hierdoor ontstaan. De vragen die aan bod komen zijn: hoe zullen we in de toekomstige ontwikkelingen meer plaats maken voor de zwakke weggebruiker en andere vervoerswijzen, hoe kunnen we wonen in een watergevoelig gebied, welke publieke ruimte willen we straks aan de stad toevoegen …” 

 

Wat is de relatie van de Fabeltasite ten opzichte van de kern van Ninove?

Katie Coppens: “In de kern van Ninove vinden we een gezonde mix van wonen, scholen, en een gevarieerd aanbod van winkels, enkele restaurants en cafés. De hoofdactiviteiten willen we in het centrum houden en verder versterken. De ontwikkeling op de Fabelta-site mag daarom geen concurrentie vormen voor de kern, maar er kunnen wel buurt ondersteunende functies komen en nieuwe werkplekken gecreëerd worden.” 

 

Frédéric Rasier: “In het centrum van Ninove zien we verschillende pleintjes, brede voetpaden, een heuse esplanade langs de Centrumlaan en enkele groene oases waaronder het stadspark. Dit vormt de identiteit van de stad. Net zoals de geplande ontwikkeling van de OCMW-site ten noorden van de Dender zal de ontwikkeling van de Fabelta-site de publieke ruimte uitbreiden. Bovendien zal de site de schakel vormen tussen het centrum en de Burchtdamweiden.”

 

Hoe wordt de toegankelijkheid van de Fabelta-site voorzien?

Katie Coppens: “De Burchtdamweiden hebben de mogelijkheid om een bijzondere groene plek te worden nabij het stadscentrum waardoor wonen en verblijven in de stad aangenamer wordt. Het voorzien van fiets- en voetpaden vormt een eerste stap in het toegankelijker maken van de Burchtdamweiden.”  

 

Frédéric Rasier: “De ontwikkeling van de site vraagt om een gefaseerde aanpak. In de huidige situatie is het belangrijk om de toegankelijkheid van de bestaande activiteiten te garanderen, op langere termijn kan nagedacht worden over een ontwikkeling waarbij gemotoriseerd verkeer en openbaar vervoer elkaar aanvullen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jul 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 18 jul 2024
Marc Colpaert | 17 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief