NINOVE - Een leven zonder spiegels

C21

NINOVE - Een leven zonder spiegels

Editiepajot-logo-davidfonds-denderwindeke

Kathleen Bogemans, psycholoog - psychotherapeut, en verbonden aan De Okkernoot vzw (Vollezele - Halle - Denderwindeke), brengt een uiteenzetting over autismespectrumstoornissen.

 

Autismespectrumstoornis - Ondanks de overvloedige berichtgeving vanuit de media blijft deze stoornis intrigeren. Veelal linken we de term aan sensationele of verschrikkelijke verhalen. De essentie van autismespectrumstoornissen is onzichtbaar. Het gedrag is ongewoon. Hoewel er ontzettend veel onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak, tast men nog volop in het duister.

 

Toch kennen we de noden van personen met die stoornis. Omdat de symptomen zich uiten op sociaal en communicatief vlak en gedragspatronen beperkt zijn, is psychische en praktische ondersteuning vaak noodzakelijk.

 

Een autismespectrumstoornis kan in heel lichte mate aanwezig zijn en gecompenseerd worden waardoor extra begeleiding niet nodig is. Daartegenover staat dat sommige personen met een autismespectrumstoornis op bijna alle levensdomeinen hulp nodig hebben. Een gebrek aan zelfreflectie en de onmogelijkheid om het eigen perspectief te verlaten laat dan niet toe om zelfstandig een leven uit te bouwen. Indien we onze communicatie voldoende afstemmen, zorgen voor sociale bruggen en de prikkelgevoeligheid van personen met die stoornis in acht nemen, wordt wel zeer veel mogelijk.

 

Vergeet de horrorverhalen. Autismespectrumstoornissen, levenslust en levenskwaliteit kunnen perfect samengaan.

 

Praktisch:

  • Tijdstip: dinsdag 29 september 2015 - 20u
  • Plaats: Basisschool Denderwindeke - Edingsesteenweg 344
  • Toegang: 6 euro - 4 euro met Davidsfonds Cultuurkaart - 1,5 euro met Ninoofse Kansenpas
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief