NINOVE - Bloembollenactie Verbijsterende Bijen

C21

NINOVE - Bloembollenactie Verbijsterende Bijen

Editiepajot_ingezonden_1_bloembol_kan_bijenlevens_redden

De Provincie Oost-Vlaanderen roept haar inwoners op om het bijenbestand te helpen en biedt 19.700 gratis zakjes krokusbollen aan. Tussen 5 en 16 oktober 2015 kan je zolang de voorraad strekt een gratis zakje krokusbollen afhalen in het stadhuis van Ninove bij de dienst leefmilieu.

 

Bijen en nectarminnende insecten zijn onmisbaar voor onze voedselproductie. Ze vliegen vanaf het vroege voorjaar van bloem tot bloem op zoek naar nectar. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee, waardoor ze bloemen (o.a. van groenten en fruit) gaan bestuiven. Deze bloemen groeien uit tot volwaardige vruchten en zaden van onze gewassen. Bij mooi weer bezoeken bijen zo'n 1 500 bloemen op één dag. Dit maakt van bijen heel belangrijke wezens voor onze landbouw en botanische biodiversiteit.

Door allerlei redenen zijn bijen en nectarminnende insecten de laatste jaren sterk bedreigd. Een belangrijk knelpunt voor zowel (honing)bijen als andere nectarminnende insecten is het tekort aan nectar en stuifmeel, vnl. in het vroege voorjaar en in het najaar. Een extra aanbod aan planten met een goed stuifmeel- en nectargehalte is zeer welkom, zoals bijvoorbeeld krokussen en andere voorjaarsbloeiers.

 

1 bloembol kan bijenlevens redden (5-16 oktober 2015) - De Provincie Oost-Vlaanderen roept haar inwoners op om het bijenbestand te helpen en biedt 19.700 gratis zakjes krokusbollen aan.

Krokussen zijn vaak de eerste bloeiende planten in het voorjaar. Ze kunnen hiermee de eerste voedselbron (nectar en stuifmeel) vormen voor bijenvolken en solitaire bijen, die de winter doorkwamen. Krokusbollen moeten maar één keer worden aangeplant. De jaren nadien komen ze vanzelf terug. Jaar na jaar komen er ook meer bloemen bij.

 

Tussen 5 en 16 oktober 2015 kan je, zolang de voorraad, strekt een gratis zakje krokusbollen afhalen in het stadhuis van Ninove bij de dienst leefmilieu. Dit kan tijdens de openingsuren van maandag tot vrijdag tussen 8.30 en 12 uur en donderdag tussen 16 uur en 19.45 uur.


Je kan als inwoner van Ninove slechts 1 krokusbollenpakket aanvragen per adres en gezin. Je kan ook op voorhand een zakje reserveren via 054 31 32 67 of leefmilieu@ninove.be.

 

Meer info? Dienst leefmilieu, 054 31 32 67, leefmilieu@ninove.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 okt 2015
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2022
Marc Colpaert | 12 nov 2022

archief