NINOVE - voettocht naar Santiago de Compostela

C21

NINOVE - voettocht naar Santiago de Compostela

Editiepajot_ingezonden_davidsfonds_denderwindeke

Dorpsgenoten Georges Vande Winkel en Rozemie Steyaert brengen het relaas van hun voettocht naar Santiago de Compostela. Ze legden de weg af in 3 grote stukken, verdeeld over 3 jaar. In 2013 ging het van Denderwindeke naar Orléans, waar de tocht in 2014 hervat werd tot Bordeaux, om dit jaar van daaruit verder te stappen tot Compostela. 

 

In een eerste deel beschrijven ze kort de historische pelgrimswegen naar Santiago en tonen dan de weg die zij volgden. Eerst de Via Turonensis over Tours, dan een minder gebruikte route doorheen de Baztanvallei in het Baskenland, om vervolgens in Pamplona weer aan te sluiten bij de Camino Francés, in pelgrimsjargon de “pedostrade” genoemd omdat ze het meest gevolgd wordt. Komen hier aan bod: de opeenvolgende grote landschappen en uiteraard de historische steden met de beroemdste kathedralen, kerken en abdijen, wat er nog te bewonderen valt aan refugies en hospitalen voor pelgrims, eeuwenoude bruggen waar in de loop der tijden miljoenen overstapten, ijkpunten zoals de magnifieke pelgrimsgroep op de Alto de Perdon, sporen van oude legenden zoals de levende hanen in de kathedraal van Santo Domingo de la Calzada enz. 

 

In een tweede deel tonen ze zaken die hen onderweg intrigeerden: de grote netwerken van kanalen en rivieren die het raamwerk vormen van zo’n staptocht, de soms eeuwenoude irrigatiesystemen, de kurkindustrie, wijnbouw enz. In dit deel komt ook de betekenis van de Camino aan bod: wat betekent deze pelgrimsweg voor de duizenden omwonenden op maatschappelijk en economisch gebied, welke merkwaardige ontmoetingen hadden ze onderweg.

 

Tijdens de pauze kan u genieten van een stukje Tarta Santiago, een vrij droge koek op basis van amandelen. Pelgrims krijgen die onderweg dikwijls op hun bord geserveerd en nemen hem mee naar het thuisfront, omdat het een cadeau is dat goed in een rugzak past!

 

Praktisch :

  • Tijdstip : zondag 25 oktober 2015 - 15u
  • Plaats : Stedelijke Basisschool Denderwindeke - Edingsesteenweg 344
  • Toegang : 6 euro - 4 euro met Davidsfonds Cultuurkaart - 1,5 euro met Ninoofse Kansenpas
  • Inschrijven is verplicht en kan tot ten laatste zondag 18 oktober en dat via info@dfwinnik.be of via Bert Mertens (054 32 23 45). 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 okt 2015
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2022
Marc Colpaert | 12 nov 2022

archief