‘Vliegende keeper’ wint Grote Prijs van de Stad NINOVE

C21

‘Vliegende keeper’ wint Grote Prijs van de Stad NINOVE

Editiepajot-logo-ninove

De stad Ninove, gedurende veertig jaar aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen, zocht in 2015 naar wieler- en andere sportgedichten. De poëziewedstrijd klokte af op 190 deelnemers die samen 304 gedichten hebben geschreven. Rik Dereeper wint met zijn gedicht ‘Vliegende keeper’ de Grote Prijs van de Stad Ninove voor Sportpoëzie 2015.

 

Rik Dereeper, afkomstig uit het West-Vlaamse Rollegem, heeft met talloze eerdere bekroningen al bewezen uit het goede lyrische hout gesneden te zijn. Volgens de jury schreef hij “via het hanteren van een virtuoze taal een inventief en speels voetbalgedicht waarin het ons omringende universum van aarde, maan en sterren voor een ongewone symbiose met sport zorgt. Alsof het keepertalent van onze nationale coryfeeën Mignolet en Courtois met een retro-steuntje van Pfaff en Preud’homme de pen van de dichter met fenomenale in groen gras neergeschreven saves heeft begeleid.” Ook de jongerenprijs, voorbehouden aan deelnemers van jonger dan 25 jaar, wordt door een West-Vlaming weggekaapt. Bruggeling Gilles Michiels brengt in ‘Jempi’ een ontroerende en lyrisch sterke ode aan de gevallen jonge god Jempi Monseré.

 

Ninoofse finaliste

Twee deelnemers worden beloond met een aanmoedigingsprijs. Antwerpenaar Mathias Vangenechten is bekend van spitante sportcolumns en schreef met ‘Fabio’ een zuiver wielergedicht over het grote Italiaanse klimtalent Fabio Aru; “je fietst met Vangenechten mee op mythische cols met loepzuivere lyrische namen als daar zijn Zoncolan, Gavia, Mortirolo”. De Nederlander Richard Bezemer schreef met ‘Zij’ het kortste van alle ingestuurde gedichten, maar weet “een fors gevuld sfeerbeeld op te roepen dat draait rond voetbal, scoren en het relatieve van elk geluksmoment”. Overigens kwamen 98 deelnemers, iets meer dan de helft dus, uit Nederland.

Naast de vier winnaars selecteerde de jury nog negen finalisten: Patrick Cornillie, Rudy De Coensel, Astrid Dewancker, Lieve Du Bois (de enige van dertien deelnemers uit Ninove die de finale haalde), Sander Meij, Leen Pil, Paul Rigolle, Hein van der Schoot en Miel Vanstreels.

 

Meer dan voetbal

De beoordeling van de gedichten gebeurde door een jury onder voorzitterschap van Willie Verhegghe, stadsdichter van Ninove en Vlaanderens Schoonste Wielerdichter. De andere juryleden waren Pascal Delheye, die aan de KULeuven de geschiedenis van de sport en de lichamelijke opvoeding bestudeert, en Tom Van Den Bulcke, journalist van Sporza en inwoner van Ninove.

De jury was blij met de kwaliteit van het ingediende werk. “We merkten een vrij grote diversiteit in het aantal sporten dat lyrisch wordt 'behandeld'. Het waren heus niet alleen gedichten over populaire sporttakken zoals voetbal en wielrennen. Bij de finalisten vonden we bijvoorbeeld poëzie over atletiek en golf.” Voor de wedstrijd kwam elk niet eerder gepubliceerd Nederlandstalig gedicht dat thematisch aan het onderwerp ‘sport’ kon gelinkt worden, in aanmerking. Aan de wedstrijd was een prijzenbedrag verbonden van 2000 euro: de Grote Prijs voor het Beste Sportgedicht ter waarde van 1250 euro, twee aanmoedigingsprijzen van 250 euro en een jongerenprijs van 250 euro voor deelnemers jonger dan 25 jaar.

 

Ø  Het boekje ‘Een maantje dat van spanning glanst’ verzamelt de dertien finalegedichten. Het is gratis af te halen in de bibliotheek en in het oud stadhuis.

 

 

HET WINNENDE GEDICHT

 

Vliegende keeper

 

In deze droom van kosmisch gras

geef ik een fraaie ruimtepass.

Zo draait de aarde als een bal

en zoekt een kruising in ’t heelal.

 

Spionkop die op sterren danst,

een maantje dat van spanning glanst

tot juichen stopt en stilte kleeft:

een lob die naar mijn dwarslat zweeft.

 

Ik spring maar val in een zwart gat

terwijl de aarde op het doelhout spat

- nu is ze plat. Ooit was ze rond

toen ik vannacht te keepen stond.

 

Rik Dereeper

 

Meer info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 91

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 dec 2015
Jimmy Godaert
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 31 aug 2022

archief