'Verleiden tot vertellen' - tweedaagse cursus ‘Interviewen’ in NINOVE

C21

'Verleiden tot vertellen' - tweedaagse cursus ‘Interviewen’ in NINOVE

Editiepajot-logo-ninove

Mensen op de praatstoel krijgen en hen verleiden om hun verhaal te vertellen: hoe doe je dat? De dienst cultuur organiseert in samenwerking met Vormingsplus VLAD een cursus in het kader van het project ‘Den hof af’.

 

Op Erfgoeddag 2015 kon je in het wzc Klateringen in Ninove, in zes retrosalonnetjes, verhalen ontdekken over uitgaan, vrije tijd, vriendschap en eerste liefdes, begeleid door spitse en grappige tekeningen. De verhalen werden door Jamien Stoelzaet in haar familie en buurt bijeen gesprokkeld. Op Erfgoeddag 2016 willen we graag een verse oogst Ninoofse verhalen voorstellen. Voor wie wil meewerken aan het verzamelen van verhalen, is er de cursus ‘Interviewen. Verleiden tot vertellen’.

 

Mensen op de praatstoel krijgen, hen op hun gemak stellen: hoe doe je dat? Vertrouwen geven (en krijgen), waardoor mensen zich openstellen en hun verhaal vertellen, doorleefd, persoonlijk, bewogen: hoe pak je dat aan? Welke vragen stel je om hun geheugen te prikkelen, hen de feiten te doen vertellen, inbegrepen de emoties die ze daarbij voel(d)en? Hoe help je hen om zich de omstandigheden voor de geest te halen, hun herinneringen kleur en smaak te geven?

Op twee zaterdagnamiddagen laat betrokken auteur, geoefend vragensteller en luisteraar Bart Demyttenaere in zijn keuken kijken. Hij deelt zijn kennis en ruime ervaring met ons. Maar de cursus is meer dan een lezing: we gaan ook oefenen. Tussen de twee bijeenkomsten trekken we er op uit om jonge en oudere mensen te bevragen over uitgaan, vrije tijd, vriendschap en eerste liefde zoals dat in het project 'Den hof af' past.

Cursusbegeleider Bart Demyttenaere is als auteur onder andere bekend van boeken op basis van uitgebreide gesprekken. Hij publiceerde Levenslang (over gevangenschap), In vrije val (over armoede in België), De laatste zusters van Vlaanderen (over kloosterzusters), Mannen van God (over de kerk in Vlaanderen), De last van het leven (over zelfmoord in België en Nederland, met indringende gesprekken met nabestaanden) en Tussen de regels (met portretten van twintig paters in een slotklooster).

 

Praktisch

  • cursus ‘Interviewen. Verleiden tot vertellen’
  • 23 januari en 27 februari, telkens van 14 uur tot 16.30 uur
  • Oud Stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
  • Deelnameprijs: 20 euro (standaard), 4 euro (omnio en werkzoekenden), gratis (inwoners van Ninove en cursisten die hun interview(s) ter beschikking stellen van 'Den hof af')
  • Inschrijvingen: Vormingplus VLAD via vlad@vormingplus.be of 09 330 21 30
  • In samenwerking met de dienst cultuur van Ninove en met de steun van Erfgoed Denderland en het Vlaams Fonds voor de Letteren
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2015
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 31 aug 2022

archief