NINOVE - Van Geelzucht tot Slam Poetry

C21

NINOVE - Van Geelzucht tot Slam Poetry

Editiepajot_ingezonden_week_van_de_po__zie

Van 28 tot en met 31 januari 2016 worden Vlaanderen en Nederland weer ondergedompeld in baden vol gedichten. Van Geelzucht tot Slam Poetry, met tussendoor de Verzamelde Stadsgedichten van Willie Verhegghe: Ninove biedt ‘poëzie op alle fronten’.

 

De Week van de Poëzie start op donderdag 28 januari met een lezing van de Pollaarse dichter, poëzievertaler en verteller Koen Stassijns. ‘Poëzie op alle fronten’ is een literaire rollercoaster over liefde en vriendschap in en buiten de loopgraven met ‘war poets’ aller lande als hoofdrolspelers.

 

VersMarkt 

Zaterdag 30 januari houdt Jeugd & Poëzie een VersMarkt in onze stad. ’s Morgens in de bibliotheek en ’s namiddags in het winkelcentrum Ninia knutselen kinderen gekke zinnen in elkaar en verzinnen ze grappige, mooie of ontroerende beelden. De focus ligt niet op rijm of spelling, maar op spelen met taal. Uiteindelijk kan elke deelnemer 'zijn’ of ‘haar’ zin mee naar huis nemen op een button.

 

Caféklap

Op zaterdagavond 30 januari trakteren we op Poëzie in de Pub, een programma in verschillende cafés en andere locaties in het centrum van Ninove. Het collectief Geelzucht bestaat uit vijf dichters met een groot wielerhart voor het jongensboek van de Koers (Frank Pollet, Paul Rigolle, Patrick Cornillie, Willie Verhegghe en Norbert De Beule). Ze presenteren Tour- en andere wielergedichten voor koers- en andere sportliefhebbers in café Den Belleman (Denderkaai). Griet Menschaert & Otto Donkers serveren in de Hospitaalkerk (Burchtstraat) het literair-muzikale programma ‘De Grot’ met spoken word & electronic music. Marc Van Der Meeren (Klaprozen Sterven Niet, Keltische Dromen en Zwart Wit), Antoine De Wael (gitaar en autoharp) en Femke De Couck (piano en keyboard) zetten gedichten op muziek en verpakken dat als een spel waar het hele café aan mag meedoen. Een bijzondere symbiose tussen woord, beeld en muziek, ‘made in Aspelare’, in café Roosevelt (Oudstrijdersplein). 

 

De Wolven van La Mancha brengen een JazzJam in café In den keizer (Burchtstraat). De ‘Wolven’ is het Gentse dichtersduo Philip Volckaert en Hubert Samson, aangevuld met muzikant Jan D'Haene; Reinout Rinus De Vos zorgt voor soundscapes, Dé Jàmais Vu voor visuals. In café Gonzo (Geraardsbergsestraat) serveert Urban Woorden slam poetry van Pieter 'Droge Piet' Cools (collectief Vakmansklap), Manu Moreau en Kevin Amse. De geboren Ninovieter Kevin Amse was laureaat BK Slam Poetry 2014 en 2015. Rockgroep Amoebe brengt in café Gonzo een afsluitend concert; “zo klinkt Nederlandstalige rock als je jarenlang op een dieet van Weezer en Pavement hebt geleefd”.

 

Pingpong

Een hoogtepunt wordt zondagmorgen 31 januari. Om 11u stelt stadsdichter Willie Verhegghe in CC De Plomblom Oude Stoute Wijze Stad voor, een bloemlezing van (bijna) alle stadsgedichten die Willie Verhegghe over de stad en haar deelgemeenten sinds 2004 geschreven heeft. Theaterlegende Chris Lomme grasduint in het werk en leest ‘stoute’ stadsgedichten voor. Alamaris (Jan, Charles en Laurens Maris) speelt ‘oude wijze’ muziek. 

 

In de namiddag wordt de bibliotheek een dichterspaleis. De Antwerpse auteur Ruth Lasters stelt haar nieuwe bundel Lichtmeters voor. Haar poëziedebuut Vouwplannnen (2007) werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn, Lichtmeters is genomineerd voor de Herman De Coninckprijs. Sylvie Marie en David Troch (stadsdichter van Gent) spelen een spannend spelletje poëziepingpong tussen de rekken van de bib. Het lot bepaalt wie begint, de andere pikt erop in. Zo rijgen ze de gedichten aan mekaar en ontstaat een uniek verhaal dat alle kanten 'opspringt'.

 

Dichter Herman Leenders (van de bundels Ogentroost, Landlopen, Speelgoed, Vervalsingen en Dat is wij) en ’s lands meest fascinerende accordeonist Tuur Florizoone brengen een programma over de liefde en haar pijnigingen.

 

Alle activiteiten zijn gratis!

 

Week van de Poëzie: het volledige programma

 • Donderdag 28 januari, 20 uur, bibliotheek: ‘Poëzie op alle fronten’ / Koen Stassijns
 • Zaterdag 30 januari, 10 uur - 13 uur (bibliotheek) en 14.30 uur – 17.30 uur (Ninia): ‘VersMarkt’ / Jeugd & Poëzie
 • Zaterdag 30 januari, vanaf 20 uur, diverse locaties in het centrum: Poëzie in de Pub: 
  • De Grot / Griet Menschaert & Otto Donkers: 20 uur – 21 uur in de Hospitaalkerk Burchtstraat)
  • Geelzucht / wielerdichterscollectief: 20 uur – 22 uur in café Den Belleman (Denderkaai)
  • Urban Woorden / Slam Poetry: 20.30 uur – 24 uur in café Gonzo (Geraardsbergsestraat): Slam Poetry vanaf 20u30, Amoebe vanaf 22.30 uur
  • Marc Van Der Meeren, Antoine De Wael & Eva De Couck: 21 uur – 23 uur in café Roosevelt (Oudstrijdersplein)
  • De Wolven van La Mancha / JazzJam: 21.30 uur – 23 uur in café In den keizer (Burchtstraat)
 • Zondag 31 januari, 11 uur, cc De Plomblom: Oude Stoute Wijze Stad (de stadsgedichten van Willie Verhegghe)
 • Zondag 31 januari, vanaf 14 uur, bibliotheek: 
  • Ruth Lasters / Lichtmeters
  • Sylvie Marie & David Troch / poëziepingpong
  • Herman Leenders & Tuur Florizoone / Skuwe krijgers  

Meer info? Bibliotheek, 054 32 40 04 of bibliotheek@ninove.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jan 2016
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 29 jan 2023

archief