NINOVE - Klimaatactieplan goedgekeurd

C21

NINOVE - Klimaatactieplan goedgekeurd

Editiepajot_ingezonden_wouter_vande_winkel

De voltallige Ninoofse gemeenteraad keurde het klimaatactieplan van de stad goed. Met dat plan worden de krijtlijnen uitgetekend voor de vermindering van de CO²-uitstoot van de stad met 20% tegen 2020.

 

Schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel (sp.a-Groen) is heel tevreden met de unanimiteit: “Met het klimaatactieplan wordt het engagement dat de stad met de ondertekening van het burgemeesterconvenant aanging concreet. De actualiteit toont maar al te zeer aan dat het dringend tijd wordt in actie te schieten om de klimaatsverandering te keren. De unanimiteit in de gemeenteraad is een sterk signaal dat de klimaatsverandering over de partijgrenzen heen ernstig wordt genomen. ”

 

Burgemeester De Jonge benadrukt dat het plan een realistisch traject vormt om tot een verminderde uitstoot te komen. “Een van de meest opvallende actiepunten is het streefdoel om het nieuwe industrieterrein Ter Groeninge CO²-neutraal te maken. De praktijk wijst uit dat dit zeker haalbaar is, want het nieuwe industrieterrein in Erembodegem wordt volgens dit principe gerealiseerd. Mochten we die doelstelling niet halen dan wordt dit gecompenseerd door de realisatie van extra vermogen inzake windenergie.”

 

Het klimaatactieplan focust in aanzienlijke mate op de bedrijfswereld. Schepen van Lokale Economie Alain Triest zet zich achter een project waarbij bedrijven energiescans aangeboden krijgen, met de verbintenis dat maatregelen met een redelijke terugverdientijd ook effectief uitgevoerd worden. “De interesse van de bedrijfswereld is bijzonder groot,” vertelt Triest, “Na personeel komt energie als grootste bedrijfskost en energiebesparende maatregelen vormen bovendien een zekere investering.”

 

Belangrijkste aandachtspunt zijn echter de particuliere woningen waar de grootste CO²-vermindering gerealiseerd kan worden. Schepen van Armoedebestrijding Katie Coppens en OCMW-voorzitter Lieven Meert zien mogelijkheden in de thermografische luchtfoto die van de stad gemaakt zal worden: “Op basis van zo’n thermografische foto kan je gericht mensen aanmoedigen om hun dak te isoleren, wat een forse besparing in CO² en in stookkosten betekent.”

 

Het klimaatactieplan wordt dan ook een collectieve verantwoordelijkheid van het hele schepencollege. Geen onbelangrijk detail: het plan houdt ook de komst in van vier windturbines op Ninoofs grondgebied. “Zonder de realisatie van die turbines halen we onze doelstelling nooit,” benadrukt schepen van Leefmilieu Wouter Vande Winkel. De locatie van die turbines zal op basis van een onafhankelijke studie gebeuren, om de meest optimale plaatsing te garanderen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2016
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief