NINOVE - Dansen met Brueghel in ‘Café De Welkom’

C21

NINOVE - Dansen met Brueghel in ‘Café De Welkom’

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Ninove gaat op de Erfgoeddag van zondag 24 april op zoek naar kermis- en uitgaansrituelen. Met onder andere een tentoonstelling, een wandeling en een brunch.  Welkom in ‘Café De Welkom’. En in de Spiegeltent.

 

Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, koos ‘Rituelen’ als thema van de jaarlijkse Erfgoeddag. In Ninove zorgt de erfgoedraad, samen met het stadsbestuur, voor de organisatie van de Erfgoeddag. De meeste activiteiten gaan door in of rondom de Spiegeltent, die van 22 april tot 1 mei op het Twijnsterplein (Graanmarkt) staat opgesteld.

 

Brueghelbrunch met lezing

Tussen 10 en 13 uur schuif je in de Spiegeltent aan voor een brunch waarop je typische kermisgerechten en ander lekkers 'op grootmoeders wijze' kunt proeven. Maar de tent is ook het perfecte decor voor een lezing ‘Van jaarmarkt tot kermis! Waar volk is, is nering en bij nering hoort vermaak!’ door Piet Van Hees (11 uur).

 

Kermisbal en concert

Vanaf 14 uur ‘spelen’ we in de Spiegeltent een gezellig ouderwets kermisbal onder begeleiding van een Decap-orchestrion. Trek je kermiskostuum aan, en hop met de beentjes op de deuntjes van vroeger. Zo brengt Erfgoeddag het uitgaansleven van vroeger weer tot leven. Na het bal volgt een concert ‘Rituelen van de liefde’. De volksmuzikanten Rufijn De Decker (zang), Wilfrid Moonen (accordeon) en Jos Debraekeleer (viool) - samen Rufijn en de Zijn - verzamelden een 30-tal (on)deugende volks- en marktliederen over vrijen, uitgaan en trouwen.

 

Tentoonstelling ‘Café De Welkom’

Cafés en kermissen zijn typische plekken waar je naartoe trok om een lief te zoeken. De tentoonstelling laat de 'uitgaanders van nu' kennismaken met het uitgaansleven van hun (over)(groot)ouders. Komen aan bod: foto’s, verhalen, affiches en andere objecten die te maken hebben met (verdwenen) cafés, de wijk- en dorpskermissen van vroeger en nu, plekken van leute en amusement… 

 

Wandeling ‘Den hof af’

Het project 'Den hof af' verzamelt verhalen over vrijen, uitgaan en trouwen. Erfgoeddag presenteert de verhalen op een wandelparcours dat leidt langs plekken van Leute en Plezier, zoals cafés, dancings en andere oorden waar je hoopte ‘den hof af’ te geraken. Verwacht je aan een bijzondere mix van bewegende beelden, audioverhalen en levende getuigenissen.

 

Erfgoeddag - PRAKTISCH

 

Alle activiteiten gaan door in of rondom de Spiegeltent aan de Twijnster, Graanmarkt in Ninove

Programma in de Spiegeltent:

  • 10 uur tot 13 uur: Brueghelbrunch
  • 11 uur: lezing 'Van jaarmarkt tot kermis' door Piet Van Hees
  • 14 uur: geleide wandeling ‘Den hof af’. Afspraak aan de Spiegeltent
  • 14 uur: nostalgisch kermisbal met Decap-orchestrion
  • 20 uur: concert ‘Rituelen van de liefde' door Rufijn en de Zijn

Tentoonstelling ‘Café De Welkom’:

  • Locatie: Oud stadhuis, Oudstrijdersplein in Ninove
  • 10 uur tot 18 uur
  • De tentoonstelling loopt tot en met 16 mei. Openingsuren: maandag tot woensdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17, donderdag van 9 tot 12 en van 16 uur tot 19.30 uur, vrijdag van 9 uur tot 12 uur, zaterdag en zondag van 14 uur tot 17 uur, zaterdag 30 april en zondag 1 mei van 10 uur tot 18 uur.

Alle activiteiten zijn gratis, behalve de Brueghelbrunch (15 euro). Graag reserveren voor de brunch via cultuur@ninove.be  

Organisatie: Stadsbestuur Ninove in samenwerking met Erfgoedraad Ninove en Erfgoed Denderland

 

Meer info? Dienst cultuur en evenementen, cultuur@ninove.be, 054 31 32 87

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2016
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief