De Donderdagen brengen een zomer lang circusspektakel in NINOVE

C21

De Donderdagen brengen een zomer lang circusspektakel in NINOVE

Donderdagen_circusspektakel_ninove
 

De dertiende editie van De Donderdagen opent op 7 juli met een feestelijke circusparade. De volgende donderdagen nemen wereldtoppers uit het straattheater en trappelend circustalent uit eigen land het heft in handen met steltentheater, dansende jurken en trampolinewerk in badpak. 

 

De Donderdagen 2016 openen met een circusparade. Vanop verschillende plekken in de stad trekken kleurrijke stoeten en bonte fanfares naar de Graanmarkt. De vreemde rouwstoet van Cie Gigant draagt haar reus ten grave. De Fanfare van Komen en Gaan gaat in ‘Utopia Express’ met muziek, dans en theater op zoek naar de ideale staat van Thomas More. Met een knipoog naar de films van Federico Fellini sleept de Italiaanse circusmuziek van de steltenfanfare Achtenhalf je mee van uitbundig feestgedruis naar dromerige romantiek. De vreemde vogels François et François, ‘De Kanariteiten’ van Het Kabinet en de schrijvende zandmachine van Gijs van Bon vervolledigen het programma van de openingsavond. “Een wat ongewoon begin, maar we proberen elk jaar op zoek te gaan naar enkele nieuwigheden om het concept aantrekkelijk te houden”, klinkt het bij de dienst cultuur, die voor de organisatie instaat en nog twee andere nieuwigheden uit haar mouw schudt: “We presenteren – eenmalig – ook straattheater op maandag 11 juli ter gelegenheid van de 11 juliviering in het stadspark. En in augustus kan je de clown in jezelf ontdekken tijdens een zesdelige cursus.”

 

Broadway-sur-Marne 

Voor regelmatige bezoekers van De Donderdagen – en dat zijn er elk jaar meer – voelt de snit van de dertiende editie vertrouwd aan: elke week presenteren we een of meer voorstellingen op de Graanmarkt of een andere ‘fijne’ plek in het centrum van Ninove. Eén keer wijken we uit naar een deelgemeente: op het speelplein achter het oud-gemeentehuis van Meerbeke speelt het Franse gezelschap Five Foot Fingers op 21 juli een spektakel in Broadway-sur-Marne-stijl (“Amerikaans cabaret getoast met Franse Camenbert”). De Donderdagen ontvangen Vlaamse gezelschappen die momenteel furore maken op binnen- en buitenlandse festivalpodia: Sur Mesure met ‘Fillage’ (een plezante en energieke voorstelling met trampoline, acrobatie en livemuziek), Deux Sans Trois met ‘TYPO’ (een voorstelling met een levende violist en een dode zanger), PikzPalace met ‘Boucherie Bacul’ (het ouderwetse slagerskraam van de familie Bacul en hun Russische stagiair), Puurlain met ‘Pjair’ (op vlinderjacht met pluimen, badwater en een halve sinaasappel), Karel Casier met ‘Moes’ (kastjes vol keukengerei en heel veel fantasie) en Les P’tits Bras met de voorstelling ‘Triplette’. 

 

Gele acrobaten in sol bémol

We zijn heel blij dat dirque&fien weer naar De Donderdagen afzakken. Met ‘Sol bémol’ is het duo aan haar vierde productie toe. De voorstelling in Ninove wordt een van de eerste van wat hopelijk weer een wereldvoorstelling zal worden. Overigens is er op de openingsdag een echte premièrevoorstelling: de twee frisse meiden van Het Kabinet mennen in ‘De Kanariteiten’ een zwerm uitzonderlijk gele acrobaten en wilde beesten afkomstig van Atlantische Eilanden. 

Ook dit jaar halen De Donderdagen enkele interessante Franse gezelschappen naar de stad. Een heel charmante voorstelling is die van de Frères Troubouch. (“Ze zijn een beetje zoals Astérix en Obélix: dezelfde snorren, even grote eetlust. Maar zijn ze wel broertjes? En waarom jagen ze dan niet op everzwijnen, maar op fietsen?”) De slotvoorstelling proberen we naar goede gewoonte een wat spectaculairder jasje aan te trekken: ‘Miss Dolly’ van Marcel et ses drôles de femmes is niet zozeer een absurde liefdesgeschiedenis, maar vooral circustheater op een – letterlijk - hoog niveau. Uit Nederland komen Le Cirque du Platzak met ‘Kermiz’ (een gezelschap dat met een eerdere voorstelling ook al in 2013 te gast was) en Theater Gajes, dat een ‘Romeo & Julia’-verhaal brengt op stelten en met een sanitaire installateur in een opvallende bijrol.

 

Twee buitenbeentjes 

Twee ‘speciallekens’ kleuren De Donderdagen 2016. Op quatorze juillet brengen de Gentse zanger-gitarist Derek en accordeonist Rony Verbiest een stukje Parijs naar Ninove met een populair Bal Musette vol Franse klassiekers (Brel, Piaf, Brassens, Salvador, Gainsbourg, …). En op de voorlaatste donderdag installeert Theater Tol zijn ‘Life of Tree’ op het plein aan de Twijnster. ‘Life of Tree is een installatie opgebouwd uit jurken, geïnspireerd op spraakmakende vrouwen uit de geschiedenis. De installatie komt enkele keren tot leven als twee danseressen je plots meenemen naar hun verleden en jou een inkijk in hun binnenste geven.

 

De Donderdagen 2016: het volledige programma

  • 7 juli: Cie Gigant, Fanfare van Komen en Gaan, Achtenhalf, François et François, Het Kabinet en Gijs van Bon: Graanmarkt, 19.00 uur
  • 11 juli: Karel Casier, PikzPalace en Cirkus in Beweging (workshop): 14.30 uur in het stadspark 
  • 14 juli: Les P’tits Bras en Derek & ‘Bal Musette’-orkest: Graanmarkt, 20.00 uur 
  • 21 juli: Five Foot Fingers: Speelplein, Gemeentehuisstraat Meerbeke, 19.00 uur
  • 28 juli: Le Cirque du Platzak: Stadspark, 20.00 uur
  • 4 augustus: Deux Sans Trois en Sur Mesure: Graanmarkt + Oudstrijdersplein, 19.00 uur 
  • 11 augustus: Theater Gajes en Les Frères Troubouch: Graanmarkt + achterkant Ninia, 19.00 uur 
  • 18 augustus: d’irque&fien en Theater Tol: Graanmarkt + Twijnsterplein, 19.00 uur
  • 25 augustus: Puurlain, Marcel et ses drôles de femmes en ‘Chocolat’ (openluchtfilm): Graanmarkt + St-Jorisschool (Koepoortstraat), 19.00 uur

 

Praktisch:

  • De Donderdagen zijn een gratis festival
  • Bij regenweer gaan de voorstellingen door in een loods van het stadsmagazijn (Paul De Montplein, Ninove

In de marge: Tentoonstelling ‘Circus van A tot Z’ 

De tentoonstelling ‘Circus van A tot Z’ belicht het rijke Belgische circusleven. Ze biedt een inkijk in de wereld van acrobaten, clowns, dresseurs, jongleurs en magiërs aan de hand van affiches, verhalen en foto’s uit de rijke collectie van het Huis van Alijn. Bij de tentoonstelling hoort een reeks filmportretten over vijf boeiende circusfamilies. “Avec le nez rouge, on gagne toujours sa vie.” 

 

Praktisch

  • van donderdag 7 juli tot en met donderdag 25 augustus, elke werkdag van 9 uur tot 12 uur, op donderdag van16 tot 21 uur
  • Oud stadhuis, Oudstrijdersplein Ninove
  • Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, het Huis van Alijn en het Circuscentrum

Extra: ‘Ontdek de clown in jezelf’ (cursus straattheater/clownerie) 

Dit is een cursus voor wie met lichaam en ziel wil bewegen, spelen, ontdekken. Het is een zoektocht naar het kind in jezelf, de vergeten speelvogel, het onbevangen, spontane jongetje of meisje dat je ooit was... Oefeningen, improvisatie, training, experimenten in twee-, drie- of viertallen versterken je zelfvertrouwen en verbreden je kunnen. Je verdiept je in kwetsbare humor en authentiek spel. 

 

Praktisch

  • Dinsdagavond 16, vrijdagavond 19, zaterdagvoormiddag 20, maandagavond 22, woensdagavond 24 en donderdagavond 25 augustus. Avondsessies van 19 uur tot 21.30 uur, zaterdagvoormiddagsessie van 10 uur tot 12.30 uur. 
  • CC De Plomblom, Ninove
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2016
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief