NINOVE - Extra voorstelling zorgt voor De Donderdagen XL

C21

NINOVE - Extra voorstelling zorgt voor De Donderdagen XL

Cie_gigant1
Cie Gigant
 
Life_of_tree
Life of tree
 

Theater Tol, d’irque&fien én Cie Gigant op 18 augustus in Ninove. De Donderdagen begonnen deze zomer met een valse noot. Cie Gigant moest forfait geven voor de openingsdag, maar zakt op 18 augustus toch naar Ninove af. Samen met de fascinerende nieuwe show van d’irque&fien én een bezwerende installatie met dansperformance van Theater Tol wordt donderdag 18 augustus een zeer intense aflevering van De Donderdagen.

 

Deze week starten De Donderdagen met de rouwstoet die op 7 juli niet is kunnen uitgaan. Een begrafenisondernemer en twee grafdelvers dragen de reus De Gigant ten grave. De vreemde stoet vertrekt om 18u30 aan het oud stadhuis en arriveert na een tocht door enkele centrumstraten een uurtje later op de Graanmarkt. De Pepingen Pipe Band begeleidt de rouwstoet, en ook een delegatie van de Ninoofse stadsreuzen neemt de condoleances in ontvangst. De stoet eindigt met een grandioos eindspektakel waar humor en absurditeit centraal staan.

 

Op de Graanmarkt vallen voor en na nog twee andere spektakels te beleven. Theater Tol presenteert in ‘Life of Tree’ een installatie en een dansvoorstelling. De installatie is geïnspireerd op negen spraakmakende vrouwen, die door hun moed, kracht, intelligentie en pionierswerk een wezenlijke bijdrage aan het verloop van de geschiedenis geleverd hebben. Negen jurken symboliseren deze vrouwen. De installatie komt tot leven als twee danseressen ons meenemen naar hun verleden en ons een inkijk in hun binnenste geven. Na deze dansperformances (19 uur en 21u30) worden we uitgenodigd om onder de jurken te gluren en te luisteren naar muziek en tekst die Theater Tol voor deze vrouwen gemaakt heeft, als ode. ‘Life of Tree’ is meer dan een installatie met een dansvoorstelling: het is ook een ontmoetingsplaats, een memoriaal en een rustplaats.

 

De topper op 18 augustus wordt misschien wel ‘Sol Bémol” van d’irque&fien. Vorig weekend, op Theater op de Markt in Hasselt, ging deze voorstelling in wereldpremière. Volgend weekend speelt ze vijfmaal op Cirk! bij de buren in Aalst. Tussen deze twee grote festivals zijn De Donderdagen de enige gelegenheid om dit nieuwe spektakelstuk van d’irque&fien dit jaar in eigen land te zien.

In de vorige productie ‘Carrousel des Moutons’, te zien op De Donderdagen 2013, cirkelde het spektakel rond een zwevende piano, en ook in ‘Sol Bémol’ speelt dit instrument een centrale rol. Dirk Van Boxelaere en Fien Van Herwegen vormen zowel op de scene als in het dagelijks leven een complementair creatief duo. Hun poëtische en ontroerende voorstellingen, met een weloverwogen samenspel tussen muziek en diverse circusdisciplines, prikkelen en kietelen de kinderlijke ziel in ieder van ons. In ‘Sol Bémol’ zoeken Dirk en Fien hun weg op onbekend terrein naar een vaste basis om te kunnen “leven”. Twee technici stuwen de cadans van de voorstelling door het manipuleren van kranen, katrollen en … de artiesten. ‘Sol Bémol’ is onmiskenbaar dromerig en grappig.

 

Bekijk voorproefjes op www.theatertol.com en www.dirque.com.

 

Praktisch:

 • Donderdag 18 augustus vanaf 16 uur op en rond de Graanmarkt van Ninove
 • Cie Gigant speelt ‘De Gigant’: stoet om 18u30 (vertrek oud stadhuis), slotspektakel om 19u30
 • Theater Tol speelt ‘Life of Tree’: installatie vanaf 16 uur, performances om 19 uur en 21.30 uur
 • d’irque&fien speelt ‘Sol Bémol’: 20 uur
 • Gratis!

Samengevat:

 • 16u: Theater Tol: start installatie ‘Life of Tree’ - Graanmarkt
 • 18u30: Cie Gigant: start rouwstoet - Oud stadhuis
 • 19u: Theater Tol: eerste dansperformance ‘Life of Tree’ - Graanmarkt
 • 19u30: Cie Gigant: slotspektakel - Plein aan de Twijnster
 • 20u: D’irque&fien: Sol Bémol - Graanmarkt
 • 21u30: Theater Tol: tweede dansperformance ‘Life of Tree’ - Graanmarkt

Meer info? Dienst cultuur, 054 31 32 87, cultuur@ninove.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2016
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief