NINOVE - Gebinte van een naam eert de poëzie van Rudolf Van de Perre op vrijdag 13 januari. Slot van project rond kunstenaarsfamilie Van de Perre

C21

NINOVE - Gebinte van een naam eert de poëzie van Rudolf Van de Perre op vrijdag 13 januari. Slot van project rond kunstenaarsfamilie Van de Perre

Gerolfharold-foto_lieventermont
ingezonden foto © Lieven Termont
 

Tot 15 januari loopt in het oud stadhuis de tentoonstelling ‘Van het oude naar het nieuwe’ met werk van Harold Van de Perre. Aan de vooravond van het slotweekend  sluiten we het project ‘De kunstenaarsfamilie Van de Perre: één dichter en twee schilders’ af met een avond rond de poëzie van Rudolf Van de Perre.

 

Rudolf van de Perre (°1934, Okegem) is vooral bekend als dichter en essayist. Zijn bekendste dichtbundels zijn Boergondische Suite en Gebinte van een naam. Tot zijn belangrijkste essays behoren Poëzie en leven, De gekleurde wereld, Die lezen mogen eenzaam wezen, Woorden om wakker te lezen en De geur van een sonate. Daarnaast schreef hij monografieën over onder anderen André Demedts en Anton van Wilderode. Als literaire prijzen ontving hij ondermeer de Provinciale Prijs voor Oost-Vlaanderen voor essay (1979) en de Prijs van de Vlaamse Poëziedagen voor Boergondische Suite (1987).

 

Op vrijdag 13 januari 2017 richten we ons op Gebinte van een naam, de laatste dichtbundel van Rudolf Van de Perre. Deze bundel is nauw verbonden met (heimwee naar) zijn geboortedorp Okegem én de muziek van de 15de--eeuwse musicus Johannes Ockeghem. Aan de hand van de schrale biografische gegevens van de componist, volgt de dichter enkele hoofdmomenten uit zijn levensloop. Veel meer dan de poëtische neerslag van een kunstenaarsleven, bevatten deze gedichten een innerlijke queeste: de zoektocht naar het wezen van de artistieke bestemming.

 

Schrijver en tekstperformer Maud Vanhauwaert duikt in de poëzie van Rudolf Van de Perre. Zowel in haar eigen dichtbundels Ik ben mogelijk (2011) en Wij zijn evenwijdig (2014) als in haar performances zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Lieven Termont (bariton), Ann Krijnen (sopraan) en Jan Van Outryve (luit) zingen liederen van Johannes Ockegem. Schrijver-publicist Egbert Aerts verzorgt een inleiding.

 

Praktisch

  • Gebinte van een naam: poëzie van Rudolf Van de Perre & muziek van Johannes Ockeghem
  • Vrijdag 13 januari 2017, 20 uur
  • Oud Stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
  • Toegang: 10 € 

Meer info? Dienst cultuur, cultuur@ninove.be of 054 31 32 87

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 jan 2017
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 29 feb 2024
Marc Colpaert | 26 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 21 feb 2024

archief