Grote Prijs van de Stad NINOVE zoekt de beste ‘haikufoto’

Grote Prijs van de Stad NINOVE zoekt de beste ‘haikufoto’

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Als het kriebelt, organiseert de stad Ninove een kunstwedstrijd en durft ze wel eens te verrassen met een origineel concept. Na een koorcompositiewedstrijd (2012) en een sportpoëziewedstrijd (2015) kiest de stad ditmaal voor een fotografiewedstrijd in het thema ‘haiga’.

 

De nieuwe editie van de Grote Prijs van de Stad Ninove vindt haar oorsprong in het cultuurfestival ViTrien dat de stad dit voorjaar organiseerde. Ninovieters werden opgeroepen om met hun kunstjes naar buiten te komen. Die oproep viel niet in dovemansoren en leidde tot enkele muzikale ontdekkingen, nieuw theater- en danstalent dat de planken wilde beklimmen en beeldende kunstenaars die voor het eerst hun werk exposeerden. Er was ook een literaire openbaring: Meerbekenaar Luc Barbé outte zich als een niet onverdienstelijk haikudichter, wiens gedichten regelmatig gepubliceerd worden in gespecialiseerde tijdschriften als ‘De Vuursteen’. Met deze nieuwe Grote Prijs slaat de stad Ninove twee vliegen in één klap: ze zet nieuw lokaal literair talent voor het voetlicht en ze gebruikt diens pennenvruchten als opstapje voor een fotografiewedstrijd.

 

Haiku + foto = haiga

Hoe vallen haiku’s te rijmen met fotografie? Het bindmiddel is een haiga, een traditionele Japanse kunstvorm die schilderijen en korte gedichten (zoals een haiku, senryu of tanka) met elkaar combineert. Het gedicht en de afbeelding ondersteunen elkaar of vullen elkaar aan. Hedendaagse haiga laten vaak een combinatie zien van digitale computertechnieken, fotografie en illustraties. De wedstrijd ‘Grote Prijs van de stad Ninove voor Fotografie (thema Haiga)’ koppelt fotografie aan haiku’s van de ‘haikudichter’ Luc Barbé.

Wie wil meedoen aan de wedstrijd, kiest eerst een haiku op de website van de stad en illustreert die vervolgens met een foto. Iedereen die op 1 januari 2017 16 jaar of ouder is, kan deelnemen. Elke deelnemer mag maximum drie foto’s indienen. De wedstrijd loopt tot 1 september 2017. Alle werken moeten uiterlijk op die dag ingediend zijn. De jury selecteert maximum 30 foto’s voor een eventuele publicatie. Aan de wedstrijd is een prijzenbedrag verbonden van 1025 euro: de Grote Prijs voor de Beste ‘Haiga’-foto ter waarde van 500 euro, twee aanmoedigingsprijzen ter waarde van 175 euro en een jongerenprijs (-25 jaar) ter waarde van 175 euro.

 

Wedstrijdreglement & inlichtingen: www.ninove.be/haiga

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jun 2017
jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 18 jun 2018
Jacky Delcour | 14 jun 2018
Jacky Delcour | 11 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 10 jun 2018
Jacky Delcour | 08 jun 2018
Jacky Delcour | 01 jun 2018
Jacky Delcour | 26 mei 2018
Jacky Delcour | 26 mei 2018

archief