NINOVE kiest zondag 22 april voor erfgoed

C21

NINOVE kiest zondag 22 april voor erfgoed

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

De jaarlijkse erfgoedddag van zondag 22 april staat in het teken van ‘Kiezen’. In Ninove kan je kiezen uit een programma met dialect, speelgoed en religieus erfgoed.

 

Bijna 1200 Ninovieters hebben dit voorjaar hun favoriete dialectwoord gekozen. Het werd een nek-aan-nekrace tussen twee woorden, en ook de strijd om het derde podiumplekje bleef spannend tot op het eind. De uitslag wordt bekendgemaakt op zondag 22 april (erfgoeddag) om 16 uur aan het oud stadhuis van Ninove. We maken er daar een bescheiden dialecthappening, want eerst gaan we nog op zoek naar ‘De beste dialectklapper van Ninove’. Wie met zijn kennis van het Ninoofs wil uitpakken, kan zich ter plaatse inschrijven vanaf 15u30. We lieten ook van elk van de tien finalewoorden een mooie magneet maken. De magneten zijn vanaf erfgoeddag exclusief te koop in het oud stadhuis. 3 euro/stuk, 25 euro voor de set van 10. Tenslotte zette Erfgoedcel Denderland in elke deelgemeente van Ninove een echte dialectklapper voor de camera. Je ontdekt onze lokale  dialectklappers én hoe het verhaal van ‘de verloren zoon’ klinkt in het dialect van hun deorp vanaf erfgoeddag op www.madeindenderland.be.

 

Ook speelgoed en het erfgoed van Neigem

De bekendmaking van het Schoonste Dialectwoord van (groot)Ninove is dan wel de apotheose van de jaarlijkse erfgoeddag. Maar het is lang niet de enige activiteit. De tentoonstelling ‘Binnen spelen, buiten spelen’ reist spelenderwijs doorheen de tijd, van 1900 tot nu, en illustreert hoe elk speelgoed een verhaal vertelt over jongens en meisjes, over rijk en arm, … Laat je verbazen en terugvoeren naar je eigen kindertijd door deze tentoonstelling, met tientallen objecten uit het Speelgoedmuseum Mechelen.

Een derde activiteit ‘Toer der Torens’ bouwt met kunstvoorwerpen en erfgoedobjecten in het bezit van de stad een reizende en dynamische tentoonstelling. ‘Reizend’, dit wil zeggen: verspreid over het jaar in een zestal Ninoofse kerken. ‘Dynamisch’, dit betekent: in elke kerk is er ook een wisselcollectie met zowel religieus erfgoed van die kerk als erfgoedobjecten in privébezit uit het betreffende dorp. De aftrap geven we naar aanleiding van erfgoedddag in de Sint-Margriet in Neigem, de eerste Ninoofse kerk waar op initiatief van de provincie een groep vrijwilligers het religieus erfgoed geïnventariseerd heeft. ‘Toer der Torens’ roept de mensen van Neigem ook op om op zoek te gaan naar interessant eigen erfgoed: materiaal over de geschiedenis van Neigem, foto’s uit de oude doos, een relict van het kasteel of de schoenfabriek, een affiche van de dorpskermis anno 1950, herinneringen aan processies of bedevaart, … Wie materiaal wil delen, kan zich melden op ‘Toer der Torens’ in de parochiekerk van Neigem.

 

‘Erfgoedkiezink’

Daarnaast organiseert de dienst toerisme een erfgoedwandeling (afspraak om 14 uur aan de Hospitaalkapel in de Burchtstraat) en werd in een dertigtal straten van Ninove, die genoemd zijn naar een bekende of verdienstelijke Ninovieter, een bord met informatie over deze ‘straatnaamheld’ aangebracht. Tenslotte maakt de erfgoedraad, eveneens om 16 uur aan het oud stadhuis, een nieuw initiatief bekend en organiseren de leden van deze adviesraad de hele dag een eigen verkiezing aan het oud stadhuis: “welk erfgoed(aspect) verdient volgens jou meer aandacht in Ninove?”

 

Wie niet kan wachten tot de echte ‘kiezink’ in oktober, kan op 22 april alvast kiezen voor erfgoed.

 

Praktisch

  • Erfgoeddag, 10 uur tot 18 uur, oud stadhuis (Oudstrijdersplein 6), Ninove met onder andere tentoonstelling ‘Binnen spelen, buiten spelen’ en dialecthappening om 16 uur.
  • Toer der Torens, Sint-Margrietkerk van Neigem (Halsesteenweg): zaterdag 21 april van 14 tot 17 uur en zondag 22 april van 10 tot 17 uur; ook op 28 en 29 april van 14 tot 17 uur
  • Organisatie: stadsbestuur Ninove ism met erfgoedraad, Erfgoedcel Denderland, vtbKultuur en kerkfabriek Sint-Margriet Neigem
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 apr 2018
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief