NINOVE - Yeah, daar zijn De Donderdagen

C21

NINOVE - Yeah, daar zijn De Donderdagen

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

De WK-gekte stijgt stilaan naar het zenit, maar daar trekken De Donderdagen zich lekker niets van aan: vanaf 5 juli presenteert de dienst cultuur maar liefst 17 circus- en straattheatervoorstellingen. Betoverend en bizar, bikkelhard of bombastisch: elke donderdag van juli en augustus is Ninove de spannendste stad van Zuid-Oost-Vlaanderen.

 

Voor de openingsvoorstelling op 5 juli halen De Donderdagen Gandini Juggling naar Ninove, een van de strafste jongleergezelschappen ter wereld. Hun voorstelling ‘Smashed’, geïnspireerd door het werk van de choreografe Pina Bausch, is een sensationele mix van jongleerskills en theater.

Diezelfde avond loopt de Graanmarkt helemaal ‘op rolletjes’: de ‘Mobiele Speelkamer’ brengt ‘Kermis op Rolletjes’ en de retrocaravan wordt een ‘Tattoo on wheels’. Op het muziekpodium is gitaarvirtuoos en zanger Ramsy Irani de centrale figuur: eerst speelt hij met Sam Stuyck gipsy, musette en chanson; nadien grasduint hij met Jean Van Lint in Amerikaanse (jazz)standards.

In een kleine circustent aan ‘t Oeversteksken wacht ook nog Goochelaar Jahon. Als de goochelaar niet opdaagt, moet het publiek zelf goochelen. Kunnen zij de moeilijkste kaarttruc ter wereld tot een goed einde brengen?

 

Frietbeat

Gandini Juggling is niet de enige internationale topper die voor de 15de editie naar Ninove afzakt. Uri & Noa Weiss (Hongarije) brengen in ‘Kaborka’ een betoverend samenspel van komedie, pantomime, melodrama, fysiek theater en circus. Het very British’ Bash Street Theatre combineert in ‘Cliffhanger’ alle ingrediënten van de stomme film, inbegrepen omvallende muren, rozen bij het ontbijt, woeste achtervolgingen tussen agenten en boeven én live pianomuziek. De Duitse muzikale clowns The Bombastics komen met hun fel bejubelde show ‘This is the Bombastics, Yeah!‘ naar De Donderdagen. Muziek is ook prominent aanwezig op de slotavond. De Nederlandse ‘DJ Frietmachine’ onderzoekt hoeveel frietbeat er in een patat zit. Voortgestuwd door de punkrock van Patti Smith tast het Franse gezelschap Cirque Exalté de grenzen van de trapeze af. Hoe erg rock and roll kan circus zijn?

 

Zware zakken

Ook dit jaar geven De Donderdagen ruim baan aan Vlaams circustalent. Jong talent uit de circusateliers van Mechelen en Leuven, naast een gevestigde waarde als Cie Hoetchatcha, die met ‘De Werf’ een meebouwtheater door het stadspark slingert. Sitting Duck opent zijn cocktailbar ‘Chiringuito Paradise’ met jonglerie catastrophique, comédie physique, vuurwerk en … champagne. Met als enige compagnon 18 zware zakken schrijft het Belgisch-Nederlandse Circus Katoen een speelse compositie en een fascinerende choreografie. Circus Marcel zorgt dan weer met muziek, duotrapeze, een smid en een ‘wheel of death’ voor een aanstekelijk en vindingrijk spektakel. Alleskunner Vitalski brengt een TV Oost Vertelling. Circus BUNK®, een project van Geert Vermeulen (ex-De Nieuwe Snaar) en muzikant Joppe Bestevaar, bouwt een oude kermismolen weer op tot een gevaarte dat intrigeert. Het resultaat is een concert, kermisattractie, circustheater en installatie in één act.

 

De Donderdagen 2018 – het volledige programma

  • 5 juli: Gandini Juggling (GB) - Goochelaar Jahon (BEL) – Alles loopt op Rolletjes (BEL)
  • 12 juli: Circolito (BEL) – Uri & Noa Weiss (HON)
  • 19 juli: Circus Marcel (BEL) – Vitalski (BEL)
  • 26 juli: Circus BUNK® (BEL) – Hoetchatcha (BEL) 
  • 2 augustus: Bash Street Theatre (GB) – The Bombastics (DUI) 
  • 9 augustus: Cie Sitting Duck (BEL) – Circus Katoen (BEL) 
  • 16 augustus: Cirque Exalté (FR) – Cirkus in Beweging (BEL) – Superhallo (NED)
  • Alle locaties en uren: www.ninove.be/dedonderdagen

Praktisch – openingsavond 5 juli

  • Alles Loopt Op Rolletjes: vanaf 18 uur op de Graanmarkt (doorlopend tot 22 uur)
  • Goochelaar Jahon speelt ‘Antonio’: vanaf 18 uur aan ’t Oeversteksken (doorlopend tot 22 uur)
  • Gandini Juggling speelt ’Smashed’: 20 uur in ‘Garden of Eden’, OCMW-site, Burchtstraat
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jun 2018
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief