KRASJ 4 presenteert zestig kunstenaars op vijf locaties in NINOVE

C21

KRASJ 4 presenteert zestig kunstenaars op vijf locaties in NINOVE

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Meer dan zestig nationale en internationale kunstenaars stellen tussen 8 en 30 september hun werk tentoon op verschillende locaties in Ninove. De samenstellers van KRASJ 4 beloven een mooie mix tussen de verschillende kunstvormen, zoals schilderen, tekenen, installatie, sculptuur en video. Maar dat is niet de enige reden om het kunstenparcours te ontdekken: het is ook je laatste kans om binnen te stappen in het imposante voormalige RTT-gebouw op de Graanmarkt, dat een nieuwe bestemming krijgt.

 

Door het verlaten RTT-gebouw wandelen geeft een bevreemdend gevoel. Grote lege ruimtes, bekleed met prachtig parket. Dikke vooroorlogse muren. Een trappenhal met gekleurde leuningen die aan Mondriaan doen denken. Een lege conciërgewoning met behangpapier uit de jaren 1970. “We zijn eerder toevallig bij dit pand terechtgekomen, maar het is fantastisch”, vertellen Johan De Wilde, Reinhard Doubrawa en Rik De Boe, de drie kunstenaars die de vierde editie van KRASJ samenstellen. “We voeren zo weinig mogelijk ingrepen uit aan het pand en willen volop gebruikmaken van de charme en de authenticiteit. Sommige kunstenaars verwerken in hun werk zelfs het materiaal dat hier nog aanwezig is. En de schilders brengen we samen in de conciërgewoning, die eigenlijk al beschilderd is door het behang. Heel boeiend.’’

 

Intimiteit

De drie samenstellers hebben kunstenaars uitgenodigd waarvan ze weten dat intimiteit hun drijfveer is. “Met intimiteit bedoelen we de aandacht voor de heel kleine dingen die er zomaar zijn” verduidelijken ze. “Maar uiteraard heeft iedereen carte blanche gekregen. We hebben de kunstenaars enkel een korte tekst toegestuurd waarin een aantal ruime begrippen stonden, zoals ‘onafhankelijkheid’, ‘passie’ en ‘noodzakelijkheid’. Het oorspronkelijke plan was om het werk van een twintigtal artiesten te tonen. Maar dan dacht een van ons aan een andere kunstenaar of aan een werk dat met een ander goed in dialoog zou gaan. En zo zijn we ‘geëxplodeerd’, zodat we nu aan meer dan zestig kunstenaars zitten. Organisatorisch en logistiek wordt dat wat moeilijker, maar we zijn blij met het resultaat. We hebben een mooie mix tussen de verschillende kunstvormen, zoals schilderen, tekenen, installatie, sculptuur en video. En we brengen zowel werk van heel jonge mensen als van bekende kunstenaars, zoals Philip Aguirre, Walter Swennen en Dirk Braeckman. Die twee laatste kunstenaars maken zelfs nieuw werk voor KRASJ.”

 

Artistieke ingreep op de Koepoort

In het kader van KRASJ 4 bracht gisteren de Duits-Nederlandse kunstenaar Helmut Dick een gevelsculptuur aan op de Koepoort. Let wel, hoewel het lijkt alsof er rechtstreeks op de Koepoort werd geschilderd, is dit niét gebeurd. Er werd een latexlaag aangebracht, op die latex werd wel geschilderd. Op 2 oktober wordt het kunstwerk verwijderd.

 

Praktisch

  • KRASJ 4 is te bezoeken: 
  • zaterdag 8, 15, 22 en 29 september 2018 (13 uur tot 18 uur)
  • zondag 9, 16, 23 en 30 september 2018 (13 uur tot 18 uur)
  • Locaties:
  • RTT-gebouw (Graanmarkt 38)
  • Koepoort (Koepoortstraat)
  • Garage Neven (Vestbarm 50)
  • café Sint-Annakamer (Biezenstraat 20)
  • oud stadhuis (Oudstrijdersplein 6)
  • Gratis toegang 
  • www.ninove.be/krasj4 - www.facebook.com/krasjbiennale
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 sep 2018
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief