NINOVE - Nooit meer oorlog? Ninove herdenkt de Groote Oorlog

C21

NINOVE - Nooit meer oorlog? Ninove herdenkt de Groote Oorlog

Bezet_ninove
 

Ninove toont zich sinds 2014 behoorlijk actief in het herdenken van de Groote Oorlog. Ook de komende weken blikt de stad met een handvol fijne initiatieven terug op de gebeurtenissen die tussen 1914 en 1918 ons land in rep en roer hebben gezet. 

 

Het hoogtepunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Ninove is in het weekend van 9-10-11 november, met de officiële herdenkingsplechtigheid op zondag 11 november in Appelterre-Eichem. Zaterdagavond 10 november dragen we de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit met een fakkeltocht en een ‘bevrijdingsconcert’. Nog een dag eerder is er in elke deelgemeenten een bloemenhulde aan het plaatselijke herdenkingsmonument. Op de achtergrond van dat alles schetst de expo ‘Bezet Ninove’ een beeld van groot-Ninove tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alsof dat alles nog niet genoeg was, verschijnt ook de laatste Ninoofse Oorlogsgazet en geven we met een nieuwe herdenkingssteen op elke begraafplaats, een vredesboom en een ‘Dankwoord van de scholen’ nog wat meer permanente zichtbaarheid aan de Groote Oorlog. 

Ninove herdenkt de Groote Oorlog – het volledige herdenkingsprogramma: 

 

Zondag 4 november      WO1 in het Neigembos

Sjef De Meyer gidst ons langs de unieke WO1-relichten in het bos. Een mooie herfstwandeling met oog voor oorlogserfgoed. 

 • 15 uur, kapel van Bevingen, Neigem

Dinsdag 6 november

Film ‘Au revoir là-haut’

Cineclub Lucifer kiest voor haar maandelijkse voorstelling een film over de Groote Oorlog. ‘Au revoir là-haut’ is een gitzwart epos over twee oorlogsveteranen die een zwendel rond oorlogsmonumenten opstarten. Regisseur Albert Dupontiel zorgt voor zinderende en visueel rijke vertelling die betovert en ontroert.

 • 20 uur (inleiding om 19.45 uur), cc De Plomblom, Ninove

Vrijdag 9 november

Herdenkingstoer Wapenstilstand

Het stadsbestuur en de vaderlandslievende verenigingen maken een rondrit langsheen de deelgemeenten. Met bloemenhulde aan elk herdenkingsmonument, inhuldiging van een herdenkingssteen op elke begraafplaats en een dankwoord van de lagere scholen. De bevolking wordt uitgenodigd om aan te sluiten bij de verschillende herdenkingsmomenten. 

 • Vanaf 12.30 uur. Startpunt: stedelijke begraafplaats Ninove. Uurschema: www.ninove.be
 • Klaprozen sterven niet

Dichter Marc Van Der Meeren en muzikanten Antoine De Wael en Femke De Couck brengen een poëtisch-muzikale herdenkingsevocatie

 • 20 uur, abdijkerk Ninove

 Zaterdag 10 november

Fakkeltocht

We dragen de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit aan de hand van een fakkeltocht.

 • Verzamelen vanaf 18 uur aan Buurthuis Berdam, Edingsesteenweg 2, Ninove. Start om 18.30 uur. Aankomst om 19.30 aan cc De Plomblom

Bevrijdingsconcert ‘Elixir d’Anvers’

Een aangrijpend concert met ongekende mooie muziek van 100 jaar geleden: van triomfalistische jubelende liederen naar hoopvolle ragtimes tot melodieën die de miserie verzachtten. Kortom: een uniek repertoire dat na 100 jaar nog steeds actueel is.

Zondag 11 november¨

Officiële herdenkingsplechtigheid in Appelterre-Eichem

 • 9 uur: plechtige eucharistieviering in de St-Gertrudiskerk; 10.15 uur: bloemenhulde aan het monument, opgeluisterd door Harmonie St-Cecilia, gevolgd door receptie in zaal Pax

Concert ‘Evensong’ 

Fenikskoor Ninove verwerkt in ‘Evensong’, een kerkdienst in de late middag, liederen met getuigenissen uit het oorlogsverleden. 

 • 16 uur, Sint-Margrietkerk, Neigem. Tickets en info: fenikskoorninove.wordpress.com

20 oktober > 11 november 

Expo ‘Bezet Ninove. Over leven in de Groote Oorlog’

De expo presenteert thema’s zoals de inval, de Duitse bezetting, de voedselsituatie, Ninovieters in den vreemde, de bevrijding en de kunst van het herdenken. De expo maakt maximaal gebruik van alle materiaal dat sinds 2014 in het stadsarchief werd verzameld. 

 • Buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk), Edingsesteenweg 2, Ninove
 • 20 oktober tot en met 11 november; zaterdag en zondag open van 10 tot 18 uur; woensdag, donderdag en vrijdag open van 14 tot 18 uur, gesloten op 1 november

Extra

Ninoofse Oorlogsgazet 13

De laatste Ninoofse Oorlogsgazet heeft het onder andere over de laatste oorlogszomer en hoe de Ninovieters de terugtrekking van “de gehate Pruis” ervoeren. Ze vertelt over de bewogen dagen van de bevrijding en onthult waarom er niet alleen Fransen, maar ook Portugezen en Schotten in onze stad resideerden. 

Ninoofse Oorlogsgazet 13 is te koop vanaf 5 november in het oud stadhuis, de bibliotheek, de Hospitaalkerk en Standaard Boekhandel (Centrumlaan); 1 euro

Nieuwe monumenten: van bomen tot borden

 • In elke deelgemeente wordt op de begraafplaats een herdenkingssteen geplaatst, met de tekst “NOOIT MEER OORLOG. Ninove herdenkt de ‘Groote Oorlog’ 1914-1918 en eert alle slachtoffers uit de twaalf deelgemeenten.” 
 • Alle lagere scholen van groot-Ninove ‘schrijven’ een ‘dankwoord aan de oudstrijders’, dat in de buurt van het nabijgelegen herdenkingsmonument wordt aangebracht. 
 • De stad plant een vredesboom naast het herdenkingsmonument op het Kerkplein van Ninove. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief