NINOVE - Lezing: ‘De eerste regelmatige Sabena-vlucht België-Congo

NINOVE - Lezing: ‘De eerste regelmatige Sabena-vlucht België-Congo

Document_110_
 

Naar aanleiding van de VRT-reeks “Kinderen van de kolonie” en de heropening van het Afrikamuseum staat het koloniaal verleden van België opnieuw volop in de belangstelling. Onze geschiedenis daar kent een overvloed aan fraaie en minder fraaie verhalen. Postzegelkring Ninove geeft een boeiende lezing waarin de eerste regelmatige lijnvlucht van Brussel naar Leopoldstad (het huidige Kinshasa) in herinnering wordt gebracht.

 

Na uitgebreide voorbereidingen besloot Sabena de nieuwe lijn tussen België en Congo te openen op 23 februari 1935. Heel wat luchtvaartspecialisten stonden echter sceptisch tegenover deze gewaagde onderneming. Een mislukking zou zowat een nationale ramp hebben betekend.

 

Prosper Cocquyt kreeg de leiding van de eerste vlucht. Hij werd bijgestaan door Jean Schoonbroodt, tweede piloot, en marconist Fernand Maupertuis. Er was slechts één passagier aan boord, Tony Orta, directeur-generaal van Sabena in Afrika. Voor die eerste vlucht werd beroep gedaan op een Fokker F VII. Het toestel werd de "Edmond Thieffry" gedoopt ter nagedachtenis van de pionier die tien jaar eerder de eerste luchtverbinding tot stand gebracht had en die in 1929 in Kibanga (Kivu), verrast door een tornado, neerstortte en om het leven kwam. In totaal dienden twee maal 8.330 km afgelegd. De vlucht verliep in fasen met tussenlandingen in Marseille, Allicante, Oran, Colomb Béchar, Reggan, Niamey, Zinder, Fort Lamy en Libenge. De terugvlucht van 4 tot 8 maart verliep ongeveer op dezelfde wijze. Bij elke tussenlanding werd trouwens post meegenomen of afgeleverd. Bij hun aankomst in Brussel werden Cocquyt, Schoonbroodt en Maupertuis als helden onthaald en in triomf rondgedragen. De afstand tussen het “moederland” en de kolonie was opeens veel kleiner geworden. 

 

Deze historische vlucht zal door Filip Van der Haegen, ondervoorzitter van de KLBP, de Koninklijke Landsbond van Belgische Postzegelkringen, aan de hand van zijn bekroonde verzameling over dat onderwerp toegelicht worden.  De lezing heeft plaats in het Oud Stadhuis aan het  Oudstrijdersplein  te Ninove in de vergaderzaal op de eerste verdieping (lift aanwezig) op vrijdag 21 december 2018 om 20 u. Niet alleen de filatelisten maar ook al wie geïnteresseerd is in onze koloniale geschiedenis is welkom; de toegang is gratis.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 22 jul 2019
Jacky Delcour | 19 jul 2019
Jacky Delcour | 15 jul 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 09 jul 2019
Jacky Delcour | 03 jul 2019
Jacky Delcour | 30 jun 2019
Jacky Delcour | 27 jun 2019

archief