De Diepe Straten in NINOVE opnieuw bedreigd

C21

De Diepe Straten in NINOVE opnieuw bedreigd

Actiecomit___zwarte_vlaggen
 
2019-03-25_diepestraten___1_a
 
2019-03-25_diepestraten__2_a
 

Het is nog geen 2 jaar geleden dat de buurtbewoners en het actiecomité ‘Red de Diepe Straten’ er in geslaagd zijn de Diepe Straten te vrijwaren van verdere ontginning en opvulling. Toen ging het over een grondverplaatsing van 1.000.000 m³ in de beide putten. Onder druk van meer dan 1.500 handtekeningen en ettelijke bezwaarschriften is de toenmalige aanvraag ingetrokken.

 

Vandaag loopt van de firma De Meuter er een aanvraag tot opvulling van de Zuidelijke put met aanvoer van 122.000m³ grond. Dit betekent dat er gespreid over 3 jaar 50 vrachtwagens per effectieve werkdag over de Denderhoutembaan zullen rijden, of om de 9 à 12 minuten een vrachtwagen. Deze vrachtwagens rijden dan door de woonwijk Hof Ter Duyst, over de Lindendreef naar de plaats waar ze hun grond zullen lossen.

 

‘Onbegrijpelijk’ zegt het Actiecomité bij monde van hun voorzitter Joris Van Ongeval. ‘Dit moeten wij met man en macht voorkomen. Wordt dit toch toegelaten, dan staat niets de opvulling van de andere put nog in de weg en spreken we per dag over minstens hetzelfde aantal vrachtwagens maar dan gedurende meer dan 10 jaar of nog veel langer !’

 

De nadelen van deze opvulling zijn gigantisch: kapot gereden banen, verkeersellende, zeer gevaarlijke verkeerssituaties voor de schoolkinderen en aan de scholen op het aanvoertraject, stof- & geluidshinder, schade aan de huizen, en bijkomend de schade aan het milieu, de fauna en de flora in het gebied. Over de afvoerroute kan er momenteel niets gezegd worden, want in de aanvraag staat hierover niets vermeld. De vrachtwagens zouden rijden over een erkende, onverharde landbouwweg, waarbij er geen enkele voorziening is voor de kruisende tractoren, noch iets voorzien is om dit soort verkeer op dit soort wegen te kunnen laten rijden. Er zou, volgens de aanvraag, ‘uitgewaaierd’ worden langs ofwel de dorpskern van Outer ofwel via Heldergem en de dorpskernen van Kerksken en Haaltert.

 

Daarom roept het actiecomité op om massaal bezwaar in te dienen en om de petitie te tekenen. Een modelbezwaar kan je op de website van het actiecomité vinden en kan je ook lezen hoe je dit kan indienen. Laatste dag hiervoor is zondag 7 april ! Met de bezwaarschriften en de petitie wenst het actiecomité op provinciaal vlak druk te kunnen uit oefenen dat de opvulling afgekeurd wordt en er kan overgegaan worden tot de definitieve nabestemming van recreatief stedelijk groengebied.

 

Ooit is de ontginning van de leem in het Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan (PRUP) gekomen voor de plaatselijke steenbakkerij langs de andere kant van de straat. Een reden waarvoor er absoluut begrip is. Alleen is er vandaag nog nauwelijks productie en wordt het beetje leem dat de steenbakkerij gebruikt telkens aangevoerd. 

 

Het zou dus perfect mogelijk zijn om onmiddellijk over te gaan tot een definitieve nabestemming, zodat het hele gebied opnieuw zou kunnen worden wat het vroeger was: een mooie plek om te wandelen, te sporten en vooral te genieten in één van de pareltjes van onze omgeving. 

 

Sowieso had de lokale politiek van Ninove en Haaltert zich in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 geëngageerd om een definitieve oplossing te vinden voor de Diepe Straten. De startnota van het nieuwe bestuur in Ninove spreekt zelfs letterlijk van: ‘Leemontginning Diepe Straten: geen opvulling, aanpassing PRUP om dit te verankeren’.

 

De Diepe Straten

Een uniek gebied beschermd, met holle wegen en een open kouter ten noorden van Ninove op de grens met Haaltert. Voor de 3de keer in 5 jaar tijd bedreigd, nadat het bijna 30 jaar geleden zwaar te lijden had onder de ontginning van leem. Putten van die ontginning zijn visueel zeer aanwezig in het landschap maar zouden door een aantal eenvoudige aanpassingen mooi geïntegreerd kunnen worden.

 

VZW Red De Diepe Straten

Gevormd door een aantal betrokken buurtbewoners, die de diepe straten en de open kouter willen behouden zoals hij nu is en beschermen tegen de verdere exploitatie. Onmiddellijk uitvoeren van de nabestemming is voor hen  het meest aangewezen

 

www.reddediepestraten.be of facebookgroep ‘red de diepe straten en open kouter’. Huidige petitie terug te vinden op www.petitie24.com/de diepe straten en open kouter opnieuw bedreigd

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 24 jul 2021
Sam Herremans | 15 jul 2021
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert/Marc Sluys | 30 jun 2021

archief