GO! Atheneum NINOVE helpt bullshit over roken de wereld uit

C21

GO! Atheneum NINOVE helpt bullshit over roken de wereld uit

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

GO! Atheneum Ninove is één van de winnaars van ‘Bullshit Free Generation’. Dat is een project van het Vlaams Instituut Gezond Leven die scholen wil uitdagen om komaf te maken met fabels over roken. De 358 leerlingen en 25 leerkrachten uit het GO! Atheneum zetten zich in om de Bullshit Free-challenges tot een goed einde te brengen. Logo Dender vzw ondersteunde de school door o.a. het voorzien van educatieve materialen. De leerkrachten van de derde graad worden deze week in de watten gelegd met verrassingen die dagelijks worden afgeleverd op school. Daarnaast verdient de school een bon ter waarde van 250 euro voor hun acties rond tabakspreventie. 

 

Doelstelling van ‘Bullshit Free Generation’? Een generatie doen ontwaken, die als het over roken gaat, kritischer en weerbaarder is dan ooit. Want fabels zoals “Als ik enkel rook op feestjes, word ik niet verslaafd” of “E-sigaretten zijn maar waterdamp met een smaakje” zorgen ervoor dat jongeren beginnen én blijven roken. Ook blijven jongeren met heel wat vragen zitten als het gaat over roken. Vragen die hun keuze om al dan niet te roken beïnvloeden. Tijd dus om meer duidelijkheid te scheppen en alle bullshit over roken de wereld uit te helpen. 

 

10.737 leerlingen uit 29 scholen over heel Vlaanderen kregen de kans om het project voor een eerste keer uit te testen. Zij werden tussen de kerst- en paasvakantie door het Vlaams Instituut Gezond Leven en hun ondersteunde Logo’s uitgedaagd om vijf uitdagingen over roken te volbrengen.

 

GO! Atheneum Ninove kaapt verschillende prijzen weg voor zowel de lerarenchallenge, de graadchallenge als de leerlingenchallenge. 

 

De prijzenpot 

48.248 minuten (oftewel 804 uur of 33 volle dagen). Dat is hoe vaak het thema ‘roken’ in totaal aan bod kwam in de lessen. De leerkrachten van GO! Atheneum Ninove zorgden mee voor dit hoge cijfer! Ze brachten het onderwerp aan bod in de lessen Frans, Nederlands, Godsdienst, Natuurwetenschappen, Project Algemene Vakken, Chemie én Expressie. Die inzet wordt beloond: deze week worden deelnemende leerkrachten in de watten gelegd met verrassingen, zoals gezonde snacks, boekenbon, boeket bloemen, die dagelijks worden afgeleverd op school. 

 

De leerlingen en leerkrachten van het GO! Atheneum organiseerden naast de lesuren nog meer acties, zoals een infosessie door een erkend tabakoloog of een ludieke actie met sigarettenkostuums in de stad. Met deze laatste actie haalden ze zelfs de lokale pers! Ook voor deze bijkomende acties vallen ze in de prijzen: een bon ter waarde van 250euro komt hun richting uit! 3 individuele leerlingen gingen tenslotte nog aan de haal met een cinematicket voor een ingezonden ‘bullshitvrije’ foto. 

 

In totaal worden over alle deelnemende scholen 6 verwenweken, 3 multimediabonnen, 9 klasuitstappen en 50 individuele prijzen uitgereikt. 

 

Logo Dender vzw Kareelstraat 100 bus 1 9300 Aalst T 053 41 75 58 logo@logodender.be 

 

Vanaf volgend schooljaar voor écht. En dat is nodig. 

Vanaf volgend schooljaar krijgen alle Vlaamse secundaire (gewone en buitengewone) scholen de kans om deel te nemen aan Bullshit Free Generation. “Dat is nodig”, meent Eline De Decker, projectmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Uit een recente bevraging blijkt dat 26% van alle 15-16 jarigen het voorbije jaar een sigaret opstak. Op 17 tot 18 jarige leeftijd rookt 24% maandelijks. Verontrustende cijfers, zeker als je weet dat wie jong start, vaak blijft roken.” De Decker gaat verder: “Kinderen en jongeren blijven de lievelingetjes van de (e-)sigarettenfabrikanten. Zij moeten de rokers die vroegtijdig sterven vervangen”. Hoog tijd dus om het thema aan bod te brengen op school en jongeren hiervoor kritisch en weerbaar te maken. 

 

Meer info, challenges voor volgend jaar en alle winnaars zijn te vinden op www.bullshitfree.be. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2019
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 27 jun 2024

archief