NINOVE - Criminaliteitscijfers in Ninove dalen

C21

NINOVE - Criminaliteitscijfers in Ninove dalen

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

De criminaliteit in Ninove daalt. In 2018 werden 9,9% minder inbreuken geregistreerd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de politiezone Ninove. Dat is een stuk beter dan op provinciaal vlak, waar een daling werd genoteerd van 0,7 % ten opzichte van 2017.

 

Even zag het ernaar uit dat het historisch lage aantal inbraken in woningen van 2017 nog zou verbeterd worden, aangezien de eerste drie kwartalen van 2018 nog minder inbraken telden. Helaas leidde een kleine diefstalgolf tijdens het laatste kwartaal, wellicht het werk van rondtrekkers, tot een stijging van 84 naar 105. Daar staat tegenover dat het aantal inbraken in openbare of overheidsinstellingen daalde van 25 naar 16 en in handelszaken van 27 naar 21.

  • Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen daalde met 40 %, de fietsdiefstallen met 29%. De politie werkte ook gericht op de fietsdiefstallen en met resultaat: er werd een dader aangehouden die tientallen fietsdiefstallen bekende.
  • Het aantal gewapende diefstallen is afgenomen tot 4 voor het hele jaar. Daarentegen registreren we, net als op provinciaal niveau, een toename van het aantal diefstallen met geweld zonder wapen (van 19 naar 32).
  • Fysiek en seksueel geweld in de publieke ruimte zijn met 19 % afgenomen, net als de opzettelijke slagen en verwondingen (- 13 %).
  • Het aantal vastgestelde feiten van drugbezit, drugverkoop en drughandel is, in lijn met de provinciale trend, aanzienlijk toegenomen. Aangezien dit misdrijven zijn waar opsporing belangrijk is, kan dit wijzen op een gestegen efficiëntie in de aanpak van dit fenomeen.
  • Ook in lijn met de provinciale stijging, zijn de gevallen van internetfraude, die het derde jaar op rij blijven toenemen. Gezien de toenemende digitalisering van de maatschappij, is het te verwachten dat die stijgende trend zich de komende jaren zal verderzetten. De politiezone Ninove zal dan ook investeren in de aanpak van cybercriminaliteit.
  • Vijf politiemedewerkers werden in 2018 slachtoffer van slagen, tegenover drie in 2017 en 2016. Het aantal gevallen van smaad en weerspannigheid blijft het derde jaar op rij dalen, van 45 gevallen in 2016 naar 28 in 2018.
  • Wat overlast betreft, nam het aantal klachten over storend gedrag af met net geen 7 %. Dit kan het gevolg zijn van het integraal veiligheidsbeleid van de stad, waar de gemeenschapswachten deel van uitmaken. Het aantal gevallen van schade en/of vandalisme steeg met nagenoeg 10 %. Deze stijging komt door de ‘bolletjesschieters’, die konden worden aangehouden.
  • Zowel lokaal als provinciaal is het aantal dossiers over illegale wapenhandel (vuurwapens) meer dan verdrievoudigd. Dat is het gevolg van de amnestieperiode, waarin verboden wapens of vergunningplichtige wapens zonder vergunning konden worden ingeleverd. Hoewel er niet vervolgd werd, diende er telkens toch proces-verbaal te worden opgesteld, wat de spectaculaire stijging verklaart. 

Burgemeester Tania De Jonge: “Elk incident is er één teveel, we blijven dan ook inzetten en investeren in veiligheid. Ook de dienst integrale veiligheid en onze politie zullen hard blijven werken om onze inwoners te beschermen.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2019
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 jul 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 27 jun 2024

archief