NINOVE kiest voor zwakke weggebruiker

C21

NINOVE kiest voor zwakke weggebruiker

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

In de zomer van 2018 werd het nieuwe mobiliteitsplan voor Ninove door de gemeenteraad goedgekeurd. Een belangrijk onderdeel in dit mobiliteitsplan is het nieuwe snelheidsplan. Dit plan voorziet zone 30-gebieden in het centrum van de stad en in de dorpskernen, woonwijken en schoolomgevingen. Andere gemeentewegen worden 50 km per uur en op gewestwegen geldt een regime van 70 km per uur.

 

Met die zonering wil het bestuur vooral duidelijkheid scheppen in het lappendeken aan snelheidsregimes op grondgebied Ninove. De veralgemening van de zone 30 in de binnenstad is daarvan een goed voorbeeld. “Leg de schoolomgevingen in de binnenstad naast de bestaande zone 30’s rond de handelskern en je zit met een voortdurende wisseling van snelheidsregimes,” vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen-Groen), “De nieuwe regeling maakt komaf met die onduidelijkheid.”

 

Veiligere zone 30

De zone 30 komt er echter vooral om de veiligheid van de fietsers én de voetgangers te verhogen. Wanneer je 30 km per uur rijdt is de stopafstand (reactietijd + remafstand) veel kleiner dan wanneer je 50 km per uur rijdt. “Met de invoering van de zone 30 willen we dus het aantal ongevallen laten dalen, maar ook de ernst van de ongevallen met voetgangers of fietsers inperken,” vertelt Vande Winkel, “De overlevingskans van een voetganger die aangereden wordt aan 30 km per uur is 95%, terwijl een voetganger die aangereden wordt aan 50 km per uur maar 55% kans op overleving heeft. Dat maakt een zone 30 een veel veiligere omgeving voor zwakke weggebruikers.”

 

Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de reglementering rond de zone 30 te verduidelijken. Veel mensen denken immers ten onrechte dat voetgangers in een zone 30 voorrang hebben, maar dat is niet het geval. Belangrijk is om steeds oogcontact te maken met de bestuurder. Blindelings de straat op lopen is geen goed idee. De bestuurder moet immers de tijd hebben om veilig te kunnen stoppen.

 

Verdere uitbreiding

De dorpskern van Lieferinge werd in het najaar reeds voorzien van de nodige signalisatie. Vanaf maandag 20 mei gaat de snelheidsbeperking in het stadscentrum en de wijk Hof Ter Duyst in. Nadien wordt stelselmatig werk gemaakt van de andere zones.

 

Meer info?

Dienst mobiliteit, 054 31 32 82, mobiliteit@ninove.be  

Wouter Vande Winkel, schepen voor mobiliteit, 054 31 32 38, 0474 71 32 96, wouter.vandewinkel@ninove.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2019
Jacky Delcour
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 27 jun 2024
Marc Colpaert | 24 jun 2024

archief