NINOVE - Archeologisch onderzoek legt fundamenten oude abdijgebouwen bloot

NINOVE - Archeologisch onderzoek legt fundamenten oude abdijgebouwen bloot

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Het archeologisch onderzoek langs de Kloosterweg in Ninove bracht een indrukwekkend ruïnenveld aan het licht, met restanten van de verdwenen abdijgebouwen. Zo werden er funderingen teruggevonden uit de tijd van de eerste kerk- en kloostergebouwen in de 12de eeuw. De archeologen vonden ook restanten van een gastenverblijf waar de Engelse koning Willem III verbleef.

 

Dit oude gastenverblijf reikte circa 1650 van de huidige doopkapel tot de rand van de molenvijver, dwars over de Kloosterweg. De koning verbleef hier in augustus 1692 met zijn hofhouding. Zijn legerafdelingen bivakkeerden intussen op de Doornkouter, waar SOLVA de sporen van hun kampement terugvond en waar op 15 en 16 juni ‘Ninove 1692’ plaatsvindt.

 

Slachthuis

De archeologen stelden vast dat het gastenverblijf bij de Kloosterweg een uitbreiding was van een ouder gebouwtje, met funderingen die teruggaan tot de bouw van de eerste kerk- en kloostergebouwen op de Ninoofse Coudenberg (12de eeuw). Op een kaartfragment (ca. 1630) wordt het torentje dat op die plaats getekend staat, slachuijs (slachthuis) genoemd. Dat legt mogelijk een verband met de activiteiten op het neerhof van de abdij.

 

Bij de opgravingen werden ook drie gemetste rioleringen teruggevonden (16de tot 18de eeuw), die het regenwater van de kerk- en conventsgebouwen naar de vijver van de watermolen op de Dam afvoerden.

 

Archeologiedagen

De stad bekijkt samen met de archeologen hoe de restanten verwerkt zullen worden in het plein dat binnenkort op de site wordt aangelegd. Tot de start van de werken, kan je een deel van de ruïnes nog bekijken langs de Kloosterweg. Tijdens de Archeologiedagen, die samenvallen met ‘Ninove 1692’ (15 en 16 juni), zal er aan de site een banner komen die meer info geeft over de vroegere gebouwen.

 

Het archeologisch onderzoek gebeurde in opdracht van de eigenaar van het perceel.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 20 nov 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 16 nov 2020
Jacky Delcour | 12 nov 2020

archief