‘NINOVE, 1692’ duikt drie eeuwen in de geschiedenis

‘NINOVE, 1692’ duikt drie eeuwen in de geschiedenis

Editiepajot_ingezonden_logo_stad_ninove_

Zaterdag 15 en zondag 16 juni organiseren de stad Ninove en SOLVA een groot historisch evenement ‘Ninove, 1692’ op de archeologische site Doorn-Noord, waar binnenkort een bedrijventerrein verrijst. We wekken er het 17de-eeuwse legerkamp weer tot leven.

 

Doorn-Noord is een unieke archeologische site. Sinds de start van de opgravingen in de zomer van 2018 vond de archeologische dienst van SOLVA sporen van bezetting uit diverse tijdvakken terug. De oudste sporen zijn grafheuvels uit de late prehistorie (2500 tot 2000 voor Christus). In de 2de eeuw na Christus, in de Romeinse periode, bouwt men hier een kleine nederzetting langs een weg. Opmerkelijk zijn de sporen van verschillende legerkampen uit de 17de en de 18de eeuw.

De legerkampen van eind 17de eeuw zijn momenteel het best gedocumenteerd. Daarom focussen we voor het historisch spektakel op deze periode. De kampementen vonden plaats tijdens de Negenjarige Oorlog tussen de Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV en een Grote Alliantie bestaande uit de Duitse Staten, Spanje, Engeland en de Republiek der Nederlanden. Zowel in de zomer van 1692 als in het najaar van 1693 verbleven hier troepen van deze Grote Alliantie. Dit legerkamp op 15 en 16 juni opnieuw laten verrijzen, brengt de geschiedenis letterlijk weer tot leven.

 

17de eeuws tentenkamp met pieken en soetelaarsters

Een 70-tal re-enactors uit verschillende Europese landen, gecoördineerd door de Nederlandse re-enactmentgroep 'Den Spiesdraegers 1625’, zorgt gedurende twee dagen voor spektakel. Soldaten, ruiters, valkeniers, muzikanten, zwaardvechters en andere ‘soetelaarsters’ ensceneren het dagelijkse leven van toen; ze tonen gevechtsscènes en brengen demonstraties met kanonnen, musketgeweren, zwaarden, pieken, paarden en roofvogels. Een ambachtenmarkt slingert ons ruim 300 jaar terug in de tijd. ‘Stones & Stories’ vertelt hoe het was om als vrouw mee te reizen met het leger in 1692. Op zaterdag zorgen Maarten Vandecasteele & Saskia Schelfaut voor ‘passende’ muziek, op zondag speelt Vrijspel volksmuziek van toen en later. Dankzij ‘Medieval Catering’ en de Stedelijke Feestcommissie zal er geen tekort zijn aan eten en drinken: zij bemannen onder andere een ‘historische’ friettent en ijsjeskraam. Kinderen kunnen zich uitleven in een graafbak. Voor hen zijn er ook piektrainingen en volksspelen. In workshops leren ze onder andere schrijven met een ganzenveer en vuur maken met vuurslag. Verder bezoek je de archeologische opgravingen en is er een tentoonstelling van de archeologische vondsten. De archeologen van SOLVA zorgen doorlopend voor rondleidingen. 

Schepen voor cultuur, Henri Evenpoel (Open Vld): “Als stad willen wij, samen met de intercommunale Solva, het resultaat van de opgravingen extra in de kijker zetten. Wij vinden het belangrijk dat de Ninovieters en andere geïnteresseerden door zo'n toegankelijke en aantrekkelijke activiteit kennis maken met historische vondsten en een stuk kunnen beleven van wat zich in het verleden in Ninove afgespeeld heeft. Als het weer een beetje mee zit wordt dit zeker en vast één van de toppers van het Ninoofse zomerseizoen.”

 

Barok in de oren van de zonnekoning

Zaterdagavond 15 juni, vanaf 20 uur, zetten we het feest verder op de Graanmarkt: de 70 re-enactors zakken in hun historisch kostuum naar de markt af. Benjamin Macke (accordeon) & Birgit Bornauw (doedelzak) spelen er hun programma ‘It’s baroque to my ears’. Een doedelzaktrio en een accordeoniste verplaatsen zich van het ene naar het andere terras.

Woensdag 12 juni is er een aperitief in de vorm van een lezing ‘Lodewijk XIV, de Zonnekoning’. Meesterverteller en Frankrijkkenner Johan Op de Beeck vertelt het intrigerende en inspirerende levensverhaal van een van de belangrijkste en kleurrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis.

 

Praktisch

  • Programma en uurregeling: www.ninove.be/1692
  • Doorn-Noord (langsheen Expresweg N28 en Aalstersesteenweg N405; ingang en parking: terrein tussen Modemakers en Hof ter Eycken)
  • Zaterdag 15 juni, 11 – 20 uur (vanaf 20 uur: ‘Ninove, 1692’-sfeer op de Graanmarkt)
  • Zondag 16 juni, 10 – 16 uur
  • Lezing ‘Lodewijk XIV, de Zonnekoning’: 12 juni om 20 uur in cc De Plomblom, Graanmarkt, Ninove. Prijs: 5 euro. Reservatie via cultuur@ninove.be
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2019
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 30 nov 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 26 nov 2020
Jacky Delcour | 24 nov 2020
Jacky Delcour | 20 nov 2020
Jacky Delcour | 16 nov 2020
Jacky Delcour | 12 nov 2020

archief