NINOVE - Van de piramides van Amoukanama tot de vuurshow van Takapa. De Donderdagen 2019 starten op 4 juli

NINOVE - Van de piramides van Amoukanama tot de vuurshow van Takapa. De Donderdagen 2019 starten op 4 juli

32352_de_donderdagen_affiche_a2
 

Wat ooit klein begon, in het buitentheater aan cc De Plomblom, staat momenteel op de kaart als een van de grotere festivals voor circus- en straattheater in de Benelux. Ook deze zomer mixen De Donderdagen in Ninove grote geuten humor en spelplezier met stevige scheuten straffe acrobatie. Maar liefst 19 voorstellingen staan er op de affiche.

 

Voor de aftrap op 4 juli wisten De Donderdagen een van de spraakmakende gezelschappen uit gidsland Frankrijk te strikken. Les P’tits Bras brengt de Vlaamse première van haar nieuwe show Bruits de Coulisses. Op het festival ‘Namur en Mai’ kreeg de voorstelling drie dagen na mekaar een staande ovatie. Benieuwd of dit barokspektakel vol verbluffende luchtacrobatie in Ninove evenveel deining kan teweegbrengen. Aansluitend blaast en toetert Brazzmatazz zich feestelijk een weg op het pad van New Orleans Funk, balkan, ska en drum & bass.

 

Ajuinen en pizza’s

Ook andere Fransen slaan deze zomer hun tenten aan de oevers van de Dender op. Cie Dyptik speelt een energieke hip-hopvoorstelling met een oriëntaalse twist, Cie 100 Racines zweeft “tussen vlees en staal” en Avis de Tempête zorgt voor sensationeel circus en zinderende rock-‘n-roll. Het Fins-Estse koppel Kate & Pasi passeert met een nieuwe show waarin de ajuinen en de pizza’s je om de oren vliegen. Het Baskische duo Shakti Olaizola verrast met een combinatie van circus, muziek en ‘live art’. En voor het eerst komen Afrikaanse circusmakers van De Donderdagen proeven: Amoukanama Circus zijn acrobaten uit Guinee, met een tweede stek in ons land. Hun energie, dans en live percussie voeren het publiek mee in een wervelwind van tuimelingen en piramides.

 

Dansen op kasseien

Verder verwelkomen De Donderdagen zowat elk Belgisch gezelschap dat er dezer dagen toe doet. Zoals Duo Berlingo (een kinderlijk enthousiaste show met – tel maar na - 56 blauwe groentebakken) en TeaTime Company (een poëtisch trio met jongleur, danseres en Chinese-paalartiest) in het kader van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli. DDF Crew kruist rope skipping met streetdance. Cie Balancetoi brengt humor en poëzie voor de hele familie. Het burlesque duo Mirador leidt ons helemaal naar de sfeer van de swingende jaren 1930. Karel Casier en Cie Mobil maken samen een nieuwe voorstelling met een ‘Pluk van de Petteflet’-achtig autootje, een hoop ijzer en veel hout. De spectaculaire vuurshow Ignis Nomades van Takapa is op 29 augustus een waardige afsluiter van de zestiende editie van De Donderdagen. Be Flat tenslotte tovert de straat om tot een podium met de gevels als achtergrond, de kasseien als danstapijt en de claxon van een voorbijrijdende auto als soundscape. Belangrijk: 100 toeschouwers kunnen deze voorstelling vanop de eerste rij mee ‘spelen’.

 

De Donderdagen à la ‘Toebak’

Voor de slapstickvoorstelling van Cie Charlie - zelf noemen ze het “a knock-out comedy” - moet je op 18 juli naar Appelterre-Eichem. Dankzij de medewerking van zo goed als alle Appelterse verenigingen belooft het daar een geweldig feestje te worden. Want ook het chique pannenkoekenrestaurant van Les Hirondelles (uit Nederland) komt naar het tabaksdorp, net als Die Verdammte Spielerei: “vijf ‘marcellekens’ en één onnozelaar met een megafoon” vormen samen het zotste wandelorkest van het westelijk halfrond.

 

Praktisch

  • Check alle data, uren en locaties op www.ninove.be/dedonderdagen of onze FB-pagina
  • Bij slecht weer gaan De Donderdagen door in ‘Hangar de Veau’, Mallaardstraat, Ninove
  • De Donderdagen zijn helemaal gratis!
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 24 nov 2020
Jacky Delcour | 20 nov 2020
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 16 nov 2020
Jacky Delcour | 12 nov 2020

archief