NINOVE - Werking woonzorgcentra in tijden van corona

NINOVE - Werking woonzorgcentra in tijden van corona

Editiepajot-logo-ninove

Sinds 11 maart zijn alle woonzorgcentra gesloten voor bezoekers, als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus. Dit heeft uiteraard een grote impact, zowel op de bewoners als op de medewerkers. Ook in Ninove wordt er over gewaakt dat iedereen in de meest veilige omstandigheden kan werken.

 

Elk wzc past die toe, onder begeleiding van een coördinerend en raadgevend arts. Elk personeelslid in de zorg doet al het mogelijke om het risico te beperken dat het virus in een WZC geraakt en om de bewoners op een correcte en aangename manier de zorg te geven die zij verdienen.

 

Verplichte richtlijnen worden strikt toegepast

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid stuurt dagelijks verplichte richtlijnen naar alle woonzorgcentra. Per wzc volgen de verantwoordelijken, samen met een team en onder begeleiding van de coördinerend en raadgevend arts (CRA), uur per uur de voorschriften van de hogere overheden op, en zorgen zij er voor dat die in de praktijk worden toegepast. Elke CRA overlegt daarvoor met zijn collega’s, zodat elk wzc op dezelfde manier de maatregelen toepast. Het volgen van de richtlijnen van het Vlaams Agentschap is daarbij van het grootste belang: de strijd tegen het virus wordt immers niet enkel vandaag gevoerd, maar ook in de loop van de weken die nog zullen volgen.

 

Risico tot een minimum beperken

Uiteraard kan een wzc niet garanderen dat het virus nooit binnengeraakt. Maar door het strikt volgen van de richtlijnen opgelegd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, leveren ze wel àlle inspanningen om het risico tot het strikte minimum te beperken.

 

ENKELE RICHTLIJNEN

 

Naar bezoekers

  • Algemeen toegangsverbod: enkel medewerkers en dienstverleners worden toegelaten. Er bestaat slechts één uitzondering: bij bewoners die palliatieve zorgen krijgen wordt, onder strikte hygiënische voorwaarden, één bezoeker onder begeleiding van een personeelslid toegelaten.
  • Elk wzc probeert zoveel mogelijk het contact tussen bewoners en bezoekers te onderhouden.

Naar medewerkers

  • Medewerkers moeten zich aan strikte maatregelen houden, zowel bij aanvang en einde van hun shift als gedurende de uren dat ze aanwezig zijn. Iedereen die binnenkomt of buitengaat, moet bijvoorbeeld in het onthaal de handen ontsmetten en de lichaamstemperatuur nemen en registreren. Bij elk contact met bewoners moeten zij een correcte hand-, hoest- en nieshygiëne toepassen. Ook daarvoor bepaalt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de voorwaarden.
  • Bij het minste vermoeden van ziekte, worden personeelsleden naar huis gestuurd en wordt de huisarts geconsulteerd om de nodige maatregelen te nemen. 

Naar bewoners

  • De cafetaria is gesloten. De dagzalen werden heringericht om er voor te zorgen dat ook bewoners op een veilige afstand van elkaar zitten.
  • Er bestaan maatregelen voor bewoners die terugkeren van het ziekenhuis: die zijn strenger voor bewoners die mogelijk een besmetting zouden opgelopen hebben.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2020
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 19 sep 2020
Jacky Delcour | 15 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 06 sep 2020
Marc Colpaert/Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 19 aug 2020

archief