NINOVE - Politie treedt op tegen overtreders corona-maatregelen

NINOVE - Politie treedt op tegen overtreders corona-maatregelen

Editiepajot-logo-ninove

Sinds het begin van de maatregelen tegen het coronavirus, ziet de politie er streng op toe dat burgers zich aan de opgelegde maatregelen houden. Ninovieters houden zich er goed aan, maar toch moesten er al pv’s worden uitgeschreven.

 

Meldingen via 112

Vele burgers nemen hun burgerzin ernstig en melden situaties die een bedreiging vormen voor de openbare gezondheid. Ze maken onder andere melding van samenscholingen en geplande feestjes. De politie neemt deze oproepen zeer ernstig en maakte een uitgebreide hotspot-lijst, plekken die elke dag meermaals worden bezocht door de politieploegen. Er worden ook anonieme patrouilles, eenmanspatrouilles, patrouilles per fiets en te voet ingezet. Zien burgers zaken die in overtreding zijn met de opgelegde corona-maatregelen, dan melden zij die best aan de politie via het nummer 112. Meldingen worden altijd nagetrokken!

 

Boetes bij overtredingen

Tot 25 maart kon de politie bij overtredingen eerst een waarschuwing geven, maar sinds 25 maart moet de politie sowieso onmiddellijk overgaan tot het opstellen van een proces-verbaal en het uitschrijven van een boete, tenzij er sprake is van goeder trouw. Meerderjarige overtreders krijgen de kans om de zaak snel af te handelen door het betalen van een minnelijke schikking van 250 euro. Gaan zij hier niet op in dan volgt er een dagvaarding, met een mogelijk hogere sanctie tot gevolg. Bij een tweede overtreding wordt er opnieuw geverbaliseerd, en kan er geen minnelijke schikking meer getroffen worden. Als een minderjarige een overtreding begaat wordt er nooit de kans geboden tot een onmiddellijke minnelijke schikking. De burgerlijk verantwoordelijke, in de meeste gevallen de ouders, worden verhoord en op hun plichten gewezen. 

 

Bij handelszaken die zich niet houden aan de wettelijke voorschriften (bv. wanneer ze zijn open terwijl ze geen essentiële producten verkopen of ze respecteren de regels van de social distancing niet) wordt er een pv opgemaakt en volgt er een voorstel tot onmiddellijke minnelijke schikking van 750 euro. Gaan de handelaars niet in op de minnelijke schikking dan krijgen ook zij een dagvaarding van het parket.

 

Meeste overtredingen rond samenscholingen

Sinds 16 maart 2020 werden er al 138 inbreuken vastgesteld inzake corona-maatregelen. Er werden pv’s uitgeschreven voor samenscholingen (91), voor niet-essentiële verplaatsingen (39), voor het openhouden van een niet-essentiële handelszaak (4) en voor het spuwen in de richting van medewerkers of veiligheidspersoneel (4).

 

Op basis van een administratief verslag van de politie werd op 8 april ook een plaatsverbod opgelegd aan vijf jongeren. Door dit plaatsverbod mogen deze jongeren tot en met 7 mei niet meer komen op plaatsen waar ze samenschoolden of waar er regelmatig overlast is. Volgende week vinden er nieuwe hoorzittingen plaats, waarbij er opnieuw plaatsverboden zullen opgelegd worden aan vijf extra jongeren.

 

In de strijd tegen corona beroofde de politie ook al 18 mensen bestuurlijk van hun vrijheid. In de meeste gevallen werd die maatregel genomen om de inbreuk (samenscholen) te stoppen nog voor ze goed en wel werd begaan en zo de openbare orde (gezondheid) maximaal te kunnen garanderen. De overtreders werden maximaal 12 uur aangehouden.

 

Burgemeester Tania De Jonge: “Ik ben heel tevreden over de inzet van onze politie. Het is niet evident om de vele maatregelen te handhaven, handhaving is absoluut noodzakelijk in het belang van de volksgezondheid. Door mijn dagelijkse contacten met de commissarissen en de korpschef word ik op de hoogte gehouden van de aanpak en het aantal overtredingen. Ik kan er trouwens niet genoeg op hameren dat het naleven van de maatregelen levens kan redden, hou je er dus zeker aan!”

 

Vragen over het coronavirus?

Heb je nog vragen over het coronavirus? Bel het gratis infonummer 0800 14 689 of check www.info-coronavirus.be. De Ninoofse maatregelen lees je op www.ninove.be/corona. De stad blijft telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 16 uur op 054 50 50 50 (niet op vrijdagnamiddag).

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 19 sep 2020
Jacky Delcour | 15 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 06 sep 2020
Marc Colpaert/Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 19 aug 2020

archief