NINOVE - LEJO vzw en stad verdelen spelpakketten voor kwetsbare kinderen en jongeren

NINOVE - LEJO vzw en stad verdelen spelpakketten voor kwetsbare kinderen en jongeren

Editiepajot-logo-ninove

De maatregelen tegen de coronacrisis zijn extra zwaar voor kwetsbare gezinnen. Voor kinderen en jongeren in armoede is het verplicht “in uw kot” blijven moeilijk, wanneer er zelfs geen gezelschapsspelen of knutselmateriaal aanwezig is om zich mee bezig te houden.

 

De jeugdopbouwwerkers van Lejo vzw, actief in Ninove op vlak van jeugsopbouwwerk, wilden iets doen voor deze kwetsbare kinderen en jongeren, en klopten aan bij stad Ninove.

 

Spel- en knutselpakketten

Al snel ontstond het idee om knutselpakketten samen te stellen voor kinderen jongeren in armoede. Huis van het Kind Ninove zorgde voor de opmaak van een boekje met knutselopdrachtjes voor jong en oud. Zij kochten samen met het OCMW het nodige knutselmateriaal aan. Lejo vzw werkte een spelboekje uit gericht op de oudere kinderen. Teledienst vzw, de armoedevereniging in Ninove, zorgde voor de lijst met contactgegevens van de kwetsbare gezinnen in Ninove. Zij kochten ook paaseitjes om mee te verdelen, net als wzc Klateringen ook paaseitjes schonk. Vanuit campus Raveling (begeleidingstehuis voor jongeren met problematische opvoedingssituatie van AMON vzw) werden 90 pakketten geschonken met speelgoed van Lego en kinderboekjes. Ook dit materiaal wordt aan de pakketten toegevoegd. Vanuit de bibliotheek werden tenslotte een heel aantal kinder- en jeugdboeken geschonken.

 

Het spelpakket omvat een knutselboekje + spelboekje, schaar, lijmstift, dik papier A3-formaat, verfdoos, glitterstiften, kleurpotloden, penselen, kinderleesboek(en), doosje Lego en paaseitjes.

 

Noden detecteren

“In tijden van crisis moet je vertrouwen op de goesting en dynamiek die samenwerkingen mogelijk maken”, zegt schepen van sociale zaken Veerle Cosyns. “We kunnen lang discussiëren of dit een prioriteit is of niet, of we kunnen het gewoon doen en het zien als een manier om ook aan outreachend gezinsondersteuningswerk te doen”. De spelpakketten worden donderdag 16 en vrijdag 17 april verdeeld aan 200 kwetsbare kinderen en jongeren in Ninove. Bij de afgifte van de pakketten zullen de medewerkers een korte bevraging doen om de noden bij de gezinnen te detecteren. “Net zoals we momenteel alle ouderen opbellen om te horen of alles goed gaat, kunnen we langs deze weg ook heel wat kostbare informatie verzamelen en er verder mee aan de slag gaan”, aldus Veerle Cosyns. “Je kan denken dat het uitdelen van de spelpakketten een druppel op een hete plaat is, maar het zijn deze kleine lichtpuntjes die mensen nu recht houden en die we ons na de coronacrisis als positief zullen herinneren, zowel door de partners als door de gezinnen”, besluit de schepen. Gezinnen die op moment van afgifte niet thuis zijn, krijgen een briefje in de bus met boodschap dat ze hun spelpakket mogen afhalen bij Teledienst vzw.

 

Burgmeester Tania De Jonge is heel tevreden over de inzet van vzw LEJO. “Dit spelletjes aanbod is dan ook een grote meerwaarde om de verveling, die bij velen toeslaat, te doorbreken. Dat er tegelijkertijd ook contact gelegd wordt met kwetsbare groepen, is een absoluut pluspunt.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2020
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jacky Delcour | 19 sep 2020
Jacky Delcour | 15 sep 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jacky Delcour | 06 sep 2020
Marc Colpaert/Jacky Delcour | 22 aug 2020
Jacky Delcour | 19 aug 2020

archief