NINOVE breidt reglement mantelzorgpremie uit

NINOVE breidt reglement mantelzorgpremie uit

Editiepajot-logo-ninove

Omdat Ninove het belangrijk vindt om mantelzorgers te steunen, werd het reglement hieromtrent aangepast.

 

Een mantelzorgpremie wordt toegekend aan een mantelzorger. Dit is een persoon die (langdurig) zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Als mantelzorger neem je taken over van iemand die dat zelf niet (meer) kan. 

 

Belangrijke wijzigingen in het gemeentelijk reglement

De inkomensgrens voor mantelzorger en zorgbehoevende valt weg. Schepen van sociale zaken en ouderbeleid, Veerle Cosyns licht toe: “De inkomensbeperking valt weg voor zorgbehoevenden en inwonende mantelzorgers omdat we van oordeel zijn dat ook mantelzorgers boven de inkomsensgrens recht hebben op deze premie. Het is immers een blijk van waardering voor de dagelijkse toegewijde zorg die zij als mantelzorger geven.”

 

De zorgbehoevende en mantelzorger moeten niet meer gedomicilieerd zijn op hetzelfde adres. Dit geldt enkel wanneer de zorgbehoevende 15 punten of meer scoort volgens het attest afgeleverd door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. “We appreciëren dus met dit vernieuwd reglement ook de hulp van niet-inwonende mantelzorgers. Er zijn jammer genoeg heel wat zorgbehoevenden die alleen wonen of het alleen moeten zien te redden. Door ook niet inwonende mantelzorgers te belonen, hoop ik dat ook deze alleenstaande zwaar zorgbehoevenden gemakkelijker kunnen rekenen op de warme zorg van een nabije mantelzorger,” verduidelijkt schepen Cosyns.

 

De premie wordt berekend aan de hand van de score van hulpbehoevendheid. Dit varieert van 10 euro tot 150 euro per maand. Schepen Cosyns: “Om deze aanpassingen te realiseren voorzien we een aanzienlijke verhoging van de middelen voor de mantelzorgpremie. Wie denkt in aanmerking te komen kan zich richten tot het team senioren in het Sociaal Huis.”

 
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2020
Jacky Delcour
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 11 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021
Jacky Delcour | 21 dec 2020
Jacky Delcour | 17 dec 2020

archief