Despauterius komt weer thuis in NINOVE: opening tentoonstelling op 26 augustus

C21

Despauterius komt weer thuis in NINOVE: opening tentoonstelling op 26 augustus

Editiepajot-logo-ninove

Donderdag 26 augustus opent in het oud stadhuis van Ninove de tentoonstelling Joannes Despauterius: ‘portret’ van een Ninoofse humanist. Twee dagen later brengen een 50-tal wandelfanaten de man bijna letterlijk terug naar zijn geboortestad.

 

Een van de bekendste Ninovieters, misschien wel de bekendste ‘oudste’ Ninovieter, is de humanist en grammaticus Joannes Despauterius. Met de recente biografie van Jaak Peersman als leidraad, schetst de tentoonstelling ‘Joannes Despauterius: ‘portret’ van een Ninoofse humanist’ het leven van deze fascinerende man. De tentoonstelling focust daarnaast op zijn positie als humanist en brengt een overzicht van het humanisme in de Denderstreek. Dankzij de geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst vertelt de tentoonstelling ook het bijzondere verhaal van het ‘Portret van Despauterius’, een anoniem schilderij uit de zestiende eeuw. Het ‘Portret’, dat in 2020 grondig gerestaureerd en bestudeerd werd naar aanleiding van de vijfhonderdste sterfdag van Despauterius, wordt ongetwijfeld de blikvanger, samen met enkele originele drukken van werken van Despauterius.

 

Van Komen naar Ninove

Vrijdagavond 27 augustus om 20.30 uur begint aan de ‘Eglise Saint-Chrysole’ in Komen/Comines, de begraafplaats van Despauterius, een 50-tal wandelaars aan een pittige tocht van ongeveer honderd kilometer. De eerste deelnemers aan deze sportieve uitdaging, die de stad organiseert in samenwerking met vzw Maspoe, worden zaterdagmiddag vanaf 13 uur verwacht aan het beeld van Despauterius, aan de bibliotheek van Ninove.

 

Praktisch

  • •Joannes Despauterius: ‘portret’ van een Ninoofse humanist
    • ◦Oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
    • ◦26 augustus – 26 september 2021; openingsuren: maandag–donderdag 9-12 & 14-17 uur; vrijdag 9-12 uur; zaterdag & zondag 14-17
  • •Wandeltocht ‘Van Komen naar Ninove’
    • ◦Start: 27 augustus om 20.30 uur in Komen; aankomst: 28 augustus vanaf 13 uur in Ninove
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 aug 2021
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief