NINOVE - Tentoonstelling 'Joannes Despauterius: “portret” van een Ninoofse humanist’

C21

NINOVE - Tentoonstelling 'Joannes Despauterius: “portret” van een Ninoofse humanist’

Editie_ninove_tentoonstelling_2__kopie_
Veerle toonde haar favoriete kunstwerk.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_ninove_tentoonstelling_3__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
Een van de bekendste Ninovieters, misschien wel de bekendste ‘oudste’ Ninovieter, is Joannes Despauterius. De humanist en taalkundige werd hier geboren in 1480. Ninove zet de man in de spots naar aanleiding van zijn 500ste sterfdag in 1520 of 1521. Ondertussen is de tentoonstelling in het oud-stadhuis afgelopen, toch kwamen heel wat mensen een kijkje nemen aldus Veerle.
 
Het Despauteriusjaar in Ninove werd al eind 2020 afgetrapt met de publicatie van Stouter dan Despauter? Een biografie van Joannes Despauterius, de Ninovieter door de classicus en historicus Jaak Peersman. Daar wordt nu een flink stuk aan verder gebreid: ‘De Stautste Ninovieter’ serveert een gulle portie ‘Despauterius’.
 

Van 25 augustus tot 26 september plannen we in het oud stadhuis de tentoonstelling ‘Joannes Despauterius: “portret” van een Ninoofse humanist’. Met het boek van Jaak Peersman als leidraad, en met de steun van de geschiedkundige vereniging Het Land van Aalst, zal de tentoonstelling niet alleen het leven van Despauterius belichten, maar ook inzoomen op zijn positie als humanist en focussen op het humanisme in de Denderstreek. Het ‘Portret van Despauterius’, dat in 2020 grondig gerestaureerd en bestudeerd werd, wordt ongetwijfeld de blikvanger. Alle info over ‘De Stautste Ninovieter’ en de verschillende initiatieven lees je op www.destautste.be  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 23 dec 2021

archief